Не виждам на този етап пряка заплаха за сигурността на

...
Не виждам на този етап пряка заплаха за сигурността на
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Няма пряка заплаха за сигурността на България от операцията в Сирия

" Не виждам на този стадий директна опасност за сигурността на България, само че в дълготраен проект можем да чакаме нови бежански талази. Турция ще втвърди тона си към Европа, тъй като някой въпреки всичко ще би трябвало да финансира разселването и основаването на нови условия за живот. ".

Това съобщи пред БНР Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност.

Той напомни, че концепцията за основаване на зона за сигурност в региона не е нова: " Турция от доста години излиза с тази концепция, която не беше посрещната по никакъв начин позитивно нито от Съединени американски щати, нито от европейските страни. Но както видяхме, няма мощ, която да спре Ердоган за осъществяване на своите цели ".

С интервенцията " Извор на мира " турският президент Реджеп Ердоган има две съществени цели - и вътрешнополитическа, и външнополитическа, счита Божилов.

" Външнополитическата е възпрепятстване на по-нататъшното консолидиране на силите на сирийските кюрди, които имаха самочувствието на главната мощ, победила " Ислямска страна " в Сирия. В последна сметка Ердоган желае да попречва и основаването на една консолидирана кюрдска страна ", съобщи Божилов.

Вътрешната цел на турския президент е да се оправи с напрежението, основано в самата Турция от наличието на към 3,5 млн. сирийски бежанци, което провокира неодобрение и от самите турци, счита специалистът.

Божилов е песимистичен, че Турция ще може елементарно да удържи военните си победи. Една военна интервенция изисква определяне на нескончаем надзор. Има концепция и за разбъркване на хора - изпращане на сирийски араби от Турция към тези зони. Това би породило една нова филантропична рецесия. Турция ще има обилни проблеми със своята сигурност, защото кюрдите и в Сирия, и в самата Турция не одобряват това принудително влизане и разселване на кюрди ", означи Йордан Божилов.

Има едно общо схващане и единодушие при всички анализатори, че елементарно решение на рецесията в Сирия няма. Ситуацията се заплита още повече след турското нахлуване в северната част на страната, разяснява Йордан Божилов. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР