„Не виждам как децата ще се върнат в клас по-рано

...
„Не виждам как децата ще се върнат в клас по-рано
Коментари Харесай

Денков: Няма как децата да се върнат в клас преди 8 ноември

„ Не виждам по какъв начин децата ще се върнат в клас по-рано от 8 ноември “, сподели министърът на образованието и науката Николай Денков в „ Тази събота “.

По думите му този период е за децата от 1. до 4. клас, като по-големите ще могат да се върнат в класните стаи седмица по-късно.

„ Децата ще се върнат в учебно заведение, когато осигурим оптимално среда с безвредни учители и тестване на децата “, сподели още Денков. Той напомни, че при тази заболеваемост е рисково децата да са в клас, тъй като те също се разболяват и боледуват тежко от време на време.

„ В момента 100 деца са с КОВИД-19 в лечебните заведения. Помислете каква отговорност е на идващия ден да оставим децата да учат и да вкараме още 100 в болница. Родителите не усещат тази отговорност, само че върху нас тежи всеки ден “, сподели още Денков.

По-късно денем следва да бъдат отворени офертите за тестванията, с които ще тестват учениците.

„ Докато не забележим какво тъкмо съставляват самите проби, няма да имаме прецизен логаритъм кой ги прави и по кое време. Разглеждаме разновидностите да се вършат и от родители, само че след съответната гаранция, че тестванията са достоверни “, сподели Денков.

„ Разбирам терзанията на учителите за тестването, само че те са неоснователни. Тук приказваме за проби, които децата могат да си вършат сами, както е в Германия, или като тези у дома, които си купуваме от аптеката. Това са елементарни проби. Ние ще обучим учителите, ще покажем образно по какъв начин се тества, ще покажем и на децата, с цел да видят, че могат и сами “, посочи Денков.

„ Ние нямаме избор освен това равнище на заболеваемост. Или ще разболяваме децата в учебно заведение, или ще осигурим безвредна среда. Ако родителите желаят да задържат децата в учебно заведение, може да не ги пускат “, сподели още Денков.

На въпрос дали следва нов локдаун, Денков разяснява, че към момента не е ясно. „ Това, което виждаме от данните е, че тази седмица, макар покачването по отношение на предходната, имаме едно известно задържане през последните дни. Ние още веднъж сме на границата да забележим дали ще тръгне нагоре или надолу кривата. Какво ще се случи в идващите две седмици е основно за възможен локдаун “, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР