Не ветото на България, а омразата и лъжите спънаха С.

...
Не ветото на България, а омразата и лъжите спънаха С.
Коментари Харесай

Омразата и лъжите спънаха С.Македония към ЕС, мачът свърши, твърдят експерт и министър

Не ветото на България, а омразата и лъжите спънаха С. Македония за Европейски Съюз, съобщи пред bTV журналистът Любчо Нешков във връзка позицията на България, че не поддържа преговорната рамка за участието на С. Македония в Европейски Съюз. Вратите на България са отворени, зависи от Македония дали ще влезе през тях. Според вицепремиерът Красимир Каракачанов мачът е приключил оня ден. Възможността за Скопие е теоретична, само че няма по какъв начин да се случи, твърди пред Българска национална телевизия вицепремиерът.

След двучасов спор в българския парламент през вчерашния ден стана ясно, че позицията, с която стопираме съседите си за Европейски Съюз, се радва на политически консенсус. Според опозицията в тази обстановка и двете страни занапред ще имат проблеми. Властта пък уточни какви са настояванията на София към Скопие, с цел да продължим диалозите: Отказ от малцинствени искания, отвод от езика на омразата, отвод от заграбване и подправяне на българската история, реабилитация на хора, убивани поради българско съзнание, както и възобновяване на български монументи.

Любчо Нешков подсети, че още от началото на 2019 година България предизвестява от време на време С. Македония, че не извършва Договора за добросъседство и другарство. Вратите на България са отворени, зависи от Македония дали ще влезе през тях, сподели още Нешков.

По думите на проф. Иван Илчев, член на на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна македонският министър председател Зоран Заев е излъгал преди дни, че двете страни са се споразумели по редица от противоречивите въпроси.

Резултати няма нито в учебниците, нито в медиите, нито в публичното схващане, разяснява проф. Илчев.

Реакцията на България не е просрочен а, тъй като до края на годината по време на немското европредседателство тематиката за започването на договаряния за Скопие още веднъж е настояща, разяснява Каракачанов.

България постоянно е имала позиция за разширението на Западните Балкани, само че постоянно сме подчертавали, че това не може да бъде абсолютно и Р Северна Македония би трябвало да покрие избрани критерии, главният от които е връзките й с България, акцентира вицепремиерът.

Правителствата в Северна Македония след 1989 година смятаха, че могат да продължат по остарелия метод - да основават своя подправена еднаквост. Това е говореното на така наречен им политически хайлайф, който произлиза от остарелия хайлайф на Югославия.

Омраза към България се насажда освен в учебниците по история, само че и в техни филми, книги, няма село, в което да няма най-малко една плоча против България, най-малко една, разяснява още Каракачанов.

Ако бъдем справедливи, точно сегашният министър председател Зоран Заев държи най-умерения политически език, счита вицепремиерът.

По думите му, неизпълнението на Договора за добросъседство от тяхна страна е, че нищо не се трансформира в тяхната политика като се изключи това, че понякога вършат някое доброжелателно изявление и то най-вече от Зоран Заев.

Не са спрели освен да подръчкват, по този начин да се каже, техни сътрудници в България и да ги финансират, само че и да вършат опити през дипломацията за основаване на малцинство, съобщи Каракачанов.

Както се споделя, мачът свърши оня ден. Има теоретична опция до края на годината въпросът за започване на договаряния още веднъж да се внесе в дневния ред, само че действително няма по какъв начин да се случи, счита Каракачанов.

Тази реторика на Скопие не оказва помощ с нищо - горе долу 30 години българските държавни управления правеха една неточност - смятайки, че историческите обстоятелства са на наша страна, ние направихме доста малко да разпространяваме българската идея по света, до момента в който по същото време се отделяха милиони от Югославия и от държавните управления в Скопие през тези години. Знаете ли какъв брой пари се хвърлят за лобистки организации, медии, за основаване на документалистика, попита вицепремиерът.

България постъпи вярно - сподели темперамент, сподели достолепие, безапелационен е Каракачанов.

На въпроса дали счита, че е допустимо да бъде разгласен за личност нон грата в Скопие, той отговори - няма по какъв начин да го създадат, няма по какъв начин да посмеят, тъй като това би било един недодялан, дебелашки, дипломатически гаф.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР