Не успя да се материализира пробив на преговорите за Брекзит

...
Не успя да се материализира пробив на преговорите за Брекзит
Коментари Харесай

Опасения от Брекзит без сделка след безрезултатни преговори

Не съумя да се материализира пробив на договарянията за Брекзит след интензивни договаряния през уикенда. Европейските столици заключават, че може би е невероятно Англия да напусне Европейски Съюз на 31 октомври със съглашение , написа " Гардиън ".
 Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха вяра
Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха вяра

Строго секретни, интензивни договаряния...

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние е срещнал посланиците на страните членки на Общността в неделя вечерта . Той е декларирал, че е допустимо да продължат договарянията и след идната среща на върха на Европейски Съюз в четвъртък при липса на прогрес.

Барние отбелязал пред дипломатите, че последните митнически оферти на Лондон за ирландската граница остават " непроверен " риск , който блокът не може да допусне. Той добавил, че ще е нужен пресен " политически подтик " от премиера Борис Джонсън, с цел да бъде реализирано съглашение тази седмица.

По отношение на предлагането на Англия Народното събрание на Северна Ирландия да има право на несъгласие дали да остане в единния пазар за стоките , ирландският представител коментирал, че сходна договореност " не е концепция, която е включена в Белфасткото съглашение ".
 Лондон: Англия е надалеч от договорка по Брекзит
Лондон: Англия е надалеч от договорка по Брекзит

Преговорите не престават

За първи път от месеци на полемиките на ЕС27 беше издигнат разновидността за отсрочване на Брекзит - дали " техническо ", в случай че двете страни са покрай съглашение в края на октомври или по-дълго, с цел да се провеждат парламентарни избори.

Джонсън е загатнал за проблемите по време на среща на кабинета в неделя на обяд. Той е разкрил малко детайлности, само че представител на държавното управление разяснява, че министър-председателят е споделил пред сътрудниците си, че " може да се види път към съглашение, само че към момента има доста работа , с цел да се стигне до там и би трябвало да останем готови да напуснем на 31 октомври ".

Барние декларирал още пред дипломатите, че Европейски Съюз би трябвало да даде на Англия " финален късмет " за опция на ирландския механизъм , откакто предложи диалози до срещата на върха.
 Европейски Съюз даде зелена светлина за основна “тунелна” фаза от договарянията за Брекзит
Европейски Съюз даде зелена светлина за основна “тунелна ” фаза от договарянията за Брекзит

" Тунелните договаряния " ще се проведат преди срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица

Германският канцлер Ангела Меркел напомни, че Англия ще се трансформира в " евентуален съперник " на Европейски Съюз на международния пазар " дружно с Китай и Съединени американски щати " след Брекзит. Меркел вечеря с френския президент Еманюел Макрон в Париж в неделя.

Джонсън направи противоположен завой в края на предходната седмица, откакто одобри, че не може да има митническа граница на остров Ирландия . Според различното му предложение, изложено от Барние пред посланиците, Северна Ирландия ще напусне митническия съюз на Европейски Съюз. Но Лондон ще ползва митническите правила на Европейски Съюз и мита върху артикули от Англия за Северна Ирландия . Ще има система за компенсиране на засегнатия бизнес.

Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит е изяснил пред дипломатите, че ще има неизпитана система за следене на стоките и той приказва за рисковете пред единния пазар.
 Туск: Ако няма предложение през днешния ден, няма късмет за договорка за Брекзит
Туск: Ако няма предложение през днешния ден, няма късмет за договорка за Брекзит

Получих обещаващи сигнали от ирландския министър председател, че към момента е допустимо съглашение

Високопоставен посланик от Европейски Съюз предизвести, че не е допустимо да се контракти такава " тотално нова идея " за подмяна на ирландския защитен механизъм в границите на няколко дни. Източникът разясни, че Англия няма да може да напусне Европейски Съюз със договорка по проект на 31 октомври, в случай че не утвърди предходния проект - защитен механизъм единствено за Северна Ирландия - истинският проект на Европейски Съюз, който ще остави района в митническия съюз на Европейски Съюз и ще би трябвало да следва разпоредбите на единния пазар.

Ако Обединеното кралство желае чисто нова идея за митниците за Северна Ирландия, " невероятно " е съглашение до края на октомври , безапелационен дипломатът.

В неделя ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че ще поддържа отсрочване на Брекзит, само че това ще зависи от британците.
 Брюксел призна, че на този стадий не вижда съглашение за Брекзит
Брюксел призна, че на този стадий не вижда съглашение за Брекзит

Лондон не би трябвало да не помни, че Европейският парламент би трябвало да утвърди всяко съглашение за Брекзит

Междувременно първата самостоятелна икономическа оценка на препоръчаното съглашение на Джонсън, оповестена от английския институт Changing Europe, демонстрира, че ще нанесе по-големи вреди от проектите на Тереза Мей . Според разбора Брутният вътрешен продукт на Англия ще се свие сред 2,3% и 7% през идващото десетилетие, в случай че страната напусне Европейски Съюз. При съглашението на Мей стопанската система ще регистрира спад сред 1,9% и 5,5 на 100.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР