Не усещате как заплатата ви свършва, без да сте купили

...
Не усещате как заплатата ви свършва, без да сте купили
Коментари Харесай

10 от най-ненужните разходи

Не усещате по какъв начин заплатата ви свършва, без да сте купили кой знае какво? Нормално. Повечето хора имат този проблем. Замислете се по какъв начин дребните покупки гълтат огромна част от бюджета ви. Не ги усещате на момента, тъй като сумите са дребни, а когато портфейлът ви изтънее преди да е пристигнало време за идната заплата.

Ако пазарувате единствено с карта, погледнете месечното си извлечение и ще осъзнаете от коя цепнатина изтичат парите ви. Един от методите за справяне с ненужните разноски е стопиране тегленето на дребни суми от банкомат. Естествено, в случай че нямате проблеми с парите, въобще да не ви е грижа. Купувайте си каквото желаете и пръскайте на воля – веднъж се живее.

Но за жалост в България популацията обеднява и в случай че не желаете да продължавате да сте дебитор на банките, направете план на разноски си. Това не значи, че би трябвало да се откажете от нещата, които ви носят наслада, или да бъдете стиснати, а по какъв начин да се отървете от непотребните разходи. Ето и 10 от най-често срещаните неща, които изтъняват така и така скромния ви бюджет.

1. Цигари

 10 от най-ненужните разноски

Все още пушите! Вече е време да се откажете от цигарите освен тъй като гълтат немалка част от парите ви, а най-много поради личното и това на близките здраве.

2. Импулсивните покупки

Не правете импулсивни покупки, изключително в случай че това, което купувате, не ви е неотложно. Ако попаднете в такава обстановка, отложете покупката за идващия ден, с цел да може да я премислите на мира, колкото и невероятни да се тези обувки от 199 лева Ако мъчно се въздържате, просто не минавайте през магазините, в които може да се изкушите.

3. Робуване на марки и нови сбирки

Всеки желае да наподобява добре. ОК. Но разполагайте съгласно опциите си. Това не значи, че би трябвало да купувате облекла втора ръка, както се пробват да ни убедят в една реклама, а правете рационални покупки. Всички имаме познати, които си купуват супер яки облекла и обувки от новата сбирка на дадена марка, само че след това ги виждаме с този аутфит и ден, и нощ, и нощ, и ден… Решението е просто: купувайте отвън сезона и от разпродажби.

4. Купон на заплата

Редувайте купоните на заплата през месец или два. Когато човек има пари в джоба си, харчи по безсистемно. И, както се споделя, една вечер иху и след това цялостен месец безшумно.

5. Хранене на открито

 10 от най-ненужните разноски

Намалете храненията на вън. Избягвайте фюжън и скъпарските заведения. Избере дребните уютни квартални ресторантчета – в множеството случаи храната там е по-евтина и вкусна. Ако поръчате скъпо вино откажете се от десерта.

6. Ягоди през зимата

Хранете се съгласно сезона и избягвайте да купувате зеленчуци и плодове отвън сезона им. Така ще избегнете и ГМО-тата. Намалете БИО покупките и намерете някоя баба на село, от която да си купувате качествени артикули.

7. Подаръци

Намалете подаръците без мотив. Особено в случай че не са за близки хора. Когато пътувате в чужбина, избягвайте да пръскате пари за сувенири, които ще бъдат захвърлени в шкафа за ненужни движимости.

8. Сметка за телефон

Преразгледайте тарифния коригирайте тарифния си проект. Защо ви е нет на телефона, откакто в къщи имате, а и на множеството публични места и заведения има Wi Fi. Разгледайте какво оферират и другите мобилни оператори. Възползвайте се от новите технологии и говорете с приятелите се по Skype, Фейсбук и Viber. И там може да разкажете с детайлности по какъв начин нощес сте видели някогашния си с друга, в заведението, в което преди сте ходели дружно.

9. Сайтове за групово извършване на покупки

Откажете се от абонамента си за приемане на вести за преференциални предложения. Сайтовете за групово извършване на покупки са нож с две остриета, тъй като постоянно се вършат неразумни покупки на евтини на пръв взор неща. Не купувайте ваучер за това масажче, единствено тъй като ви наподобява преференциално, а разгледайте и избере най-хубавата оферта, когато тялото ви се нуждае от релакс.

10. Да излезем на кафе

 10 от най-ненужните разноски

Често излизате на кафе с другари и плащате по 10-15 лева? Не е ли прекалено много за едно кафе с другари. Време е да помислите от кое да се откажете на това така наречен кафе: от фрешчето, от тортичката или от клуб сандвича.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР