Не цялата наука се извършва от хора в бели лабораторни

...
Не цялата наука се извършва от хора в бели лабораторни
Коментари Харесай

Тези великолепни лилави и зелени светлини не са полярни сияния. Това е Стив

Не цялата просвета се прави от хора в бели лабораторни престилки под флуоресцентните светлини на университетските здания. Понякога траекторията на научните достижения се трансформира вечно в механа на чаша бира.

Такъв е казусът с обширните лилави и зелени светлини, които могат да надвиснат над хоризонта в Северното полукълбо. Явлението наподобява на полярно зарево, само че в действителност е нещо напълно друго.

То се назовава Стив.

Редкият светлинен театър провокира раздвижване тази година, защото слънцето навлиза в най-активния си интервал, увеличавайки броя на ослепителните естествени феномени, които се появяват в нощното небе - и докара до нови известия за хора, забелязали Стив в региони, където той нормално не се появява, като да вземем за пример елементи от Обединеното кралство.

Но преди към осем години, когато Елизабет Макдоналд, галактически физик в Центъра за галактически полети " Годард " на НАСА, е в Калгари, Алберта, за семинар, тя в никакъв случай не е виждала явлението онлайн. И към момента нямаше име.

Всъщност малко на брой учени, които интензивно учат полярните сияния и други феномени на нощното небе, бяха станали очевидци на Стив, който се появява по-близо до екватора от полярните сияния и се характеризира с лилаво-розова арка, съпроводена от зелени, отвесни линии.

След като Макдоналд изнася лекция в близкия университет, тя се среща с няколко учени-граждани - най-вече фотографи, които прекарват нощите с вярата да снимат идващото зашеметяващо изображение на танцуващи в канадското небе цветове - в ирландския пъб " Килкени ".

" Вече се бях свързала с локалните преследвачи на полярни сияния от Алберта (в) група във Фейсбук, която по това време беше много дребна - споделя Макдоналд, - само че доста желаеше да показа наблюденията си и да взаимодейства с НАСА. "

Фотографите пристигнаха със фотоси в ръка, нетърпеливи да покажат мистериозното светлинно шоу, което бяха уловили.

Именуване на спектакъла

По това време " не знаехме тъкмо какво е това ", споделя Макдоналд за феномена, показан на фотосите.

Нийл Зелър, цивилен академик или специалист по въпросите на фотографията - както от време на време се назовават фотографите, преследващи полярните сияния - е участвал на тази среща.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР