Не цената на суровината е причината за поскъпването на готовите

...
Не цената на суровината е причината за поскъпването на готовите
Коментари Харесай

Симов: Цените на храните може да паднат през пролетта

Не цената на суровината е повода за повишаването на готовите артикули по магазините. Поради по-голямото предложение напролет потреблението да бъде по-слабо, а това може да накара производителите да смъкват цените. Toва съобщи изпълнителеният шеф на Софийската стокова борса Васил Симов в ефира на Нова телевизия.

" Цената на тока и на труда през последната година непрестанно пораства. Поскъпването на готовия артикул се дължи на тези фактори. Използваме повече човешки труд и сила и по-малко машинизация. Дистрибуцията на готовия артикул е различен фактор за повишаването. Ако има фирмени магазини на съответните производители, там цената ще бъде най-ниска за подготвен артикул. Магазините поставят своя надценка, а има и спомагателни разноски, оскъпяващи стоката ", посочи Симов.

" В търговията се получават надценки, които са ненапълно оправдани. Не се покачиха цените на главните борсови артикули, те даже се намалиха. Изненада е, че го нямаше обичайното зимно повишаване на зърнените култури. Най-популярната фуражна просвета е царевицата. През последната година тя не е поскъпнала. Задържа се на равнището от края на февруари 2022-ра. Имаше повишаване след началото на войната, само че след това цената спадна ", разясни експерът.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР