Не трябва да завиждаме на руското външно министерство и руският

...
Не трябва да завиждаме на руското външно министерство и руският
Коментари Харесай

МВнР на РФ трябва да предприеме решителни действия в пет страни

Не би трябвало да завиждаме на съветското външно министерство и съветският дипломатически корпус. Сега им е извънредно мъчно и те вършат всичко допустимо, с цел да защитят ползите на страната в този комплициран миг. Изглежда обаче, че от време на време външнополитическият отдел може да работи по-остро и по-решително.

Наскоро пет страни по едно и също време дадоха съображение да се каже, че опциите за спокоен диалог сред Русия и тях, който е характерен на дипломатите, са изчерпани. И този лист се отваря от Литва, първата в Европейски Съюз и НАТО, която реши да намали равнището на дипломатическите връзки с Русия от дипломат до краткотрайно поверен. Освен това литовците направиха това не за един ден, а месец шумно оповестиха действието си. И в навечерието на тази стъпка локалният Сейм одобри резолюция, обявяваща Русия за „ терористична страна “.

Всъщност би лишило доста време да се изброят грубите антируски изцепки на Литва. Тук и битката с паметниците от руската ера, и действителното прекъсване на преноса на товари сред Калининградска област и останалата част на Русия, и въоръжаването на Украйна, и непрекъснатите срещи на съветската несистемна съпротива във Вилнюс. Всъщност Русия от дълго време няма връзки с Литва и посланикът просто няма какво да прави там. Русия към този момент няколко пъти имаше аргументи да намали равнището на дипломатическите връзки. И е малко тъпо, че балтийците бяха първите, които направиха тази стъпка.

Втората в този лист е Латвия. Най-новата причина е решението на Сейма, което дава зелена светлина за събарянето на паметника на войниците-освободители в Рига и унищожаването на всички останали сходни монументи. Строго видяно, процесът на ремонт беше стартиран преди решението на латвийските депутати. И тук съветският гражданин (и политолог също) има логически въпрос. Наистина ли е допустимо да се ограничим единствено с гневни излияния против управляващите на страната, направила такова опозоряване на паметта на починалите?

Всъщност, Латвия, сходно на южната ѝ съседка, също даде безчет аргументи за намаление на равнището на дипломатическите връзки до краткотрайно поверен. Това може да стане за 16 март, когато в Рига се организира обичайният марш на ветераните от латвийските Секретен сътрудник дивизии и техните млади почитатели. Разбира се, прессекретарят на Министерство на външните работи напълно основателно назова латвийските управляващи „ върколаци “. Въпросът е да се отговори на такива „ върколаци “ освен с груби думи, само че и с решителни каузи.

Най-голямата страна, която даде мотив за ответен пестник, е Полша. Наскоро съветският дипломат във Варшава Сергей Андреев се трансформира в същински воин, заслужен за държавна премия, а държанието му по време на офанзивата против него на 9 май изглеждаше просто образцово. Самото това деяние изцяло надвиши всички граници на дипломатическото благовъзпитание. Както и че през април поляците изгониха 45 съветски дипломати, а също и, в нарушаване на всички вероятни дипломатически правила, лишиха постройка, принадлежаща на съветското посолство.

Само през последния месец Полша даде мотив да се приказва за нея най-малко два пъти седмично. Ту локалните военни ще призоват за офанзива против Калининград. Те освен ще изпратят оръжие в Украйна, само че и ще провеждат демонстративни военни учения по източната си граница. След това онлайн ще провеждат лъчение на събарянето на монументи на руските бойци, освободили страната. А не може да се преброи какъв брой пъти полските водачи са наричали Русия „ враг” и „ екзистенциална заплаха”.

Като цяло няма междудържавни връзки сред Русия и Полша от 2014 година Или най-вече от 2016 година, когато полските управляващи стопираха опростения граничен трафик с Калининградска област. Следователно поражда законен въпрос: почтена ли е Полша за посланик от това равнище, работещ на нейна територия? Може би трябвада изпратим Андреев в Бразилия? Изглежда, че там е по-нужен, а също така приказва доста добре португалски. А за поляците е задоволителен краткотрайно поверен.

Още през 2021 година сходен проблем породи с Чехия. След миналогодишния скандал съветската дипломатическа задача в Прага беше съвсем празна – също като чешката в Москва. Руско-чешките междудържавни връзки в действителност престанаха да съществуват предходната пролет. А откакто настоящето държавно управление пристигна на власт, възможностите за тяхното възобновяване изчезнаха изцяло. Не единствено това – в този момент президентът Милош Земан се съгласи да изпрати над 100 чешки бойци за присъединяване във военните дейности в Украйна.

Въпреки че приблизително чешкото общество не е толкоз враждебно към Русия, колкото балтийското или полското, това не се отразява в връзките в последно време. Чехите направиха задоволително, с цел да понижат равнището на съветското посланичество. И в случай че погледнете от чисто техническа позиция, със седем дипломатипосланикът в Прага просто не може да прави активност. А даже е допустимо съветският дипломат в Словакия да работи и на ненапълно работно време като представител в Чехия.

Петата страна, която даде съображение за преразглеждане на връзките с нея, е Хърватия. Едно от последните се оказа „ десантът “ на локални наемници в Украйна. На всичкото от горната страна през април хърватите направиха всеобщо експулсиране на съветски дипломати. В резултат на това в Загреб останаха единствено посланикът и обслужващият личен състав. Просто не остана различен посланик в балканската страна. Може ли един дипломат да работи в такива условия? Има ли потребност въобще от него? Изглежда, че задоволително краткотрайно поверен.

И петте страни са образец за това, че „ голямата” дипломация в петте някогашни социалистически страни към този момент е безсилна. Никой не желае да слуша тихия и спокоен глас на съветските посланици там и това се хвърля мощно в очите на съветската общност. И макар че фрапантните стъпки и дейности на Министерството на външните работи не са присъщи по природа, в тази ситуация с Литва, Латвия, Полша, Чехия и Хърватия те ще бъдат най-оправдани. А за настоящите каузи ще са задоволителни краткотрайно поверен на делата и трима до 10 помощници (в взаимозависимост от размера на страната).

Само решителни, демонстративни стъпки ще дадат да се разбере, че е невероятно да се приказва с нашата страна с подобен звук, какъвто си разрешават поляци, чехи или литовци.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР