Не трябва да забравяме, че ние сме в условия на

...
Не трябва да забравяме, че ние сме в условия на
Коментари Харесай

Проф. Найденски разкри кога ковид е опасен и защо да се ваксинираме през есента


" Не би трябвало да забравяме, че ние сме в условия на пандемия и макар че вирусът дава индикации за едно по-широко разпространяване, само че по-слаба заразност, ние би трябвало да взимаме ограничения против разпространяването. Винаги има чувствителни хора, които биха могли да се заразят и да боледуват тежко или съдбовно. Аз не чакам, че ще стигнем до локдаун, само че наша е отговорността да съблюдаваме всички ограничения " каза проф. Христо Найденски от Института по микробилогия към Българска академия на науките.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31944
Той разясни, че се търпят големи стопански загуби от интервала в карантина. Според него пандемията няма да отмине внезапно, тя последователно ще утихва, само че ще припомня за себе си.

Гостът счита, че една седмица е задоволителна за карантина и за ограничение достъпа на хората до публични места.

" Мерките би трябвало да бъдат в обособените огнища на инфекцията, тъй като това е бъдещето и естественият ход на развиване на инфекцията. Тя ще се лимитира и ще заема обособени територии от страната. Там ще би трябвало да се взимат съответни ограничения, тъй като няма смисъл цялата страна да се поставя под карантина ", изясни проф. Найденски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му появяването на вирус, който да бъде по-слабо вирулентен, само че по-инфекциозен, е добър сигнал, т.е. той ще се популяризира по-широко, само че ще протича по-леко и няма да дава напън върху здравната система.

Той добави, че вирусът върви към ендемичен темперамент, а СЗО евентуално в края на годината ще анулира пандемията. Гостът разясни, че вирусът циркулира целогодишно, казусът е, когато той навлезе в обществото с композиция с грипа.

Проф. Найденски означи, че не са изключени нови разновидности, тъй като геномът на вируса е доста еластичен. 

С настъпване на зимата и възможна грипна вълна, тогава може да има натоварване на лечебните заведения. Винаги е потребно слагането на една бустерна доза, тъй като тя реактивира имунната система и основава нови антитела. Моето мнение е, че когато има иден зимен сезон и опция за коинфекция, тогава организмът би трябвало да бъде квалифициран и ваксиниран против Ковид-19 и грип. Ваксините би трябвало да се приспособяват към новите разновидности и да се трансформират схемите на имунизиране. Адаптираните ваксини ще бъдат по-ефективни през идния зимен сезон, когато организмът е доста по-предразположен към зараза ", посъветва гостът. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР