Не трябва да си заравяме главата в пясъка, а трябва

...
Не трябва да си заравяме главата в пясъка, а трябва
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Бюджет може да се приеме и без да има редовно правителство

Не би трябвало да си заравяме главата в пясъка, а би трябвало да осъзнаем, че това, което става по света още от 2020 година е, че навлизаме в дълъг интервал на световни рецесии. Никой не знае дали 5, или 10 години ще бъдат те. България не е готова за рецесията, която  се задава. Тя няма да е по никакъв начин къса, а дълбока и трайна. Това сподели за  Радио " Фокус “ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Народно събрание би трябвало да направи три крачки обратно пред бездната, тъй като ние сме пред нея. Една крачка и ще паднем в нея. В доста страни към този момент направила радикални промени, само че в България те могат да бъдат много тежки, сподели още Дуранкев.

Според него, България не дава отговор на знаците за участие в Еврозоната и не би трябвало да се бърза. Проф. Дуранкев изброи трите крачки, които България би трябвало в този момент да направи обратно, с цел да не падне в бездната са.

Първата е - да се оправим с хроничния бюджетен недостиг. По този индикатор изрично България не дава отговор на критериите за участие в Еврозоната, сподели икономистът.

Втората крачка е да ограничим високата инфлация. По този индикатор ние също не отговаряме на критериите за Еврозоната. Не бива да си вършим илюзии, че през 2014 година ние ще влезем в Еврозоната, тъй като и тази, и идната година, ние няма да отговаряме на тези критерии, сподели още Дуранкев. България продължава да е черната овца на Европейски Съюз. Един дребен индикатор за това дали ще ни пиремат ще е дали в този момент ще ни пуснат в Шенген. Ако и в този момент ни отрежат от Шенген, то не може да си вършим илюзии за Еврозоната.  

Третата крачка, която ще ни отдалечи от бездната, е обвързвана с  досоциалното и подоходно неравноправие, което доближава България повече до античния Египет, отколкото до съвременна европейска страна, уточни още проф. Дуранкев.

По думите му, служебното държавно управление единствено не може да реши тези три задания във връзка с бюджетния недостиг. Това изисква парламентарно болшинство с ясни цели.

Според проф. Дуранкев, каквото и да става в Народно събрание, колкото и кавги да има, ще би трябвало да се сформира нов бюджет и то благодарение на народните представители и МФ. Бюджет може да се одобри и без да има постоянно държавно управление и това го потвърждава практиката. Има прецеденти от 30-те години на България, когато дори да е нямало държавно управление, се е дал своя вот бюджет.

Тези три задания могат да се решат още с две политики - регресивни субсидии и прогресивни налози, и директни и косвени налози. Необходимо е и промяна в данъчната система, тъй като сега тя не е европейска. Ние имаме плоски налози, само че виждаме, че тук не идват непознати вложения и хазната не се цялостни, означи още проф. Боян Дуранкев.

Той твърди, че инфлацията и през идната година ще върви нагоре и това ще удари най-бедните и нуждаещите се у нас, в това число и бизнеса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР