Не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани,

...
Не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани,
Коментари Харесай

Експерти: Не трябва да се спекулира със страховете на гражданите, свързани с Бюджет 2023 г.

Не би трябвало да се спекулира със страховете на българските жители, защото Бюджетът , който се изготвя сега в Министерството на финансите /МФ/, не планува проблеми с заплащанията през месец юни. Това разяснява финансистът Любомир Каримански в ефира на „ NOVA “, призовавайки за успокоение. Според него има проблеми, само че те се решавали с постоянен кабинет и промени .

„ Това, което сега може да се следи за подготовката на Бюджета за 2023 година, защото МФ готви подобен бюджет, не води до извода, че има нещо чак толкоз тревожно от позиция през юни. Не мисля, че би трябвало да работим със страховете на хората. Може би това беше заигравка и предизборна, и към изборите цялото нещо. Трябва да сме по-спокойни и когато става дума за финансите на страната – да се прегледат първо всички сечения вътре в министерството без да се шуми доста, без да се изнася толкоз доста информация. Болните места – да се направи оптимизацията и като все още има задоволително доста разноски, които не са усъвършенствани в обществения бранш, в първостепенните разпоредители с бюджет, както и разноски, които досега с нищо не демонстрират, че могат да бъдат с толкоз нараснал ритъм, колкото сега се правят и политиците биха желали “, посочи той, добавяйки образец с енергийните помощи и тяхното продължение.

Същевременно старши икономистът Георги Ангелов означи, че се следи неизбежното отрезвяване , защото през 2022 година поради инфлацията бюджетът е бил цялостен с пари. Той посочи, че инфлацията е хубаво нещо за бюджета.

„ Това помпа оборотите, оттова номинално повече пари влизат в бюджета. Сега сме в противоположния развой – в дефлация. Виждате износа на ток понижава – това беше голям източник на доходи предходната година, а в този момент го няма и цената е фрапантно по-ниска. По същия метод виждаме и други браншове. Зърнопроизводство, което предходната година бяха на супер висока цена, а в този момент са си на естествена цена. Тоест влизаме в един дефлационен развой, тъй че всички, които печелиха от инфлационната рецесия, в този момент ще стартират да губят. Така че Бюджетът ще би трябвало да балансира всички тези ползи и то с по-малко пари “, добави той и означи, че постоянно по-лесният вид е да удариш налозите и тези, които си ги заплащат, само че по-справедливият е да засегнеш тези, които не ги заплащат.

Икономистът Кузман Илиев пък е на мнение, че скоро няма да забележим дефлация и съгласно него инфлацията ще остане даже по-дълго от упованията в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР