Не трябва да се разширяват правата на Комисията за противодействие

...
Не трябва да се разширяват правата на Комисията за противодействие
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия не трябва да получава повече права, смятат експерти

Не би трябвало да се уголемяват правата на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и тя да може да задържа обвинени. Около това мнение се сплотиха шефът на правната стратегия на Институт " Отворено общество " Иванка Иванова и някогашният шеф на БОРКОР Румен Миланов в изявление за предаването на БНР " Неделя 150 ". В четвъртък ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев изиска комисията му да има опция " най-малко да задържа лицата ".

" Идеята беше сходни органи да имат дейна координираща функционалност към всички структури, които имат отношение към корупцията, и да построяват хоризонтални връзки. Това, което смятам, че е неверно, е прехвърлянето на оперативно-издирвателната активност от ДАНС в комисията, защото този инструмент, изключително в изискванията на ДАНС, в изискванията на Министерство на вътрешните работи, има доста по-голяма оперативна мощност, в сравнение с този, който ще е в комисията. Мисля, че това е един минус ", сподели Миланов.

Според него е рисково да се позволява на разнообразни органи да имат право да задържат, тъй като, с цел да се прави тази активност, е нужна легитимност на органа: " При задържането има избрани процесуални дейности, които би трябвало да се изпълнят. Тези хора с тези жилетчици - това е извънредно рисково. Първо - от това може да се възползва престъпността. Този метод крие доста рискове. Тези, които правят задържането, би трябвало да имат легитимност. Трябва да се знае, че това е орган, който прави това процесуално деяние задържане. В противоположен случай всеки може да каже: " Стой, не мърдай! " Подходът за задържането би трябвало доста деликатно да бъде изследван и преценен ", счита Миланов.

Той дефинира случая " Иванчева " като провал за новия антикорупционен орган: " Фалстартът идва, когато не си доста добре квалифициран и искаш бързо да напреднеш. Този случай задейства обществото мнение и то се раздвои, това сътвори напрежение, което значи, че не би било редно това да става. В БОРКОР също доста бързахме и всъщност неговото конструиране изпревари нормативната уредба, която да урежда всички въпроси, и отсам към този момент се появиха известни несъответствия. "

Иванка Иванова поддържа мнението на Румен Миланов и добави причини в отбрана на това да не се уголемяват пълномощията на новата антикорупционна комисия и тя да не може да задържа: " Функцията по задържане не е сама по себе си изолирана от полицейската активност. Тя върви с функционалността по следствието на закононарушенията. Тя служи, с цел да подсигурява, че ще има бързо и навременно следствие на избраното закононарушение. Тя не може да бъде дадена настрана, без на комисията да ѝ бъде дадена функционалността по следствие на закононарушенията. На нея ѝ беше дадена функционалност по откриване на открити престъпления, само че това е нещо друго. В България има значително органи, които задържат. От една страна, аз не виждам това пролифериране на опцията държавни органи да задържат да води до някакъв съдбоносен прогрес в битката с корупцията. От друга страна, това слага тежък проблем, обвързван със отбраната на главните права на жителите. "

Според нея, в случай че се позволи на разнообразни структури да задържат, е допустимо да се нарушат международноправните стандарти за отбрана на правата: " Ако задържането си остане единствено полицейска работа, както и следствието на закононарушения, ще продължим да можем да подсигуряваме в някаква рационална степен главните права на арестуваните. Ако там влязат и инспектори и държавни чиновници, каквито са чиновниците на новата комисия, този развой става изцяло неконтролируем и губим всевъзможни гаранции за спазването на международноправните стандарти за отбрана на правата. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР