Не трябва да се прекратява предсрочно мандатът на главния прокурор

...
Не трябва да се прекратява предсрочно мандатът на главния прокурор
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Не трябва да се прекратява предсрочно мандатът на главния прокурор и на председателите на ВАС и ВКС

" Не би трябвало да се приключва предварително мандатът на основния прокурор Иван Гешев и на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд – Георги Чолаков и Лозан Панов. Това би било неприятно посягане на добит статут ". Такова е персоналното мнение на министъра на правораздаването.
Мнението си правосъдният министър дава във връзка изявление на своя сътрудник от ГЕРБ Красимир Ципов пред “ ” в понеделник. В него юристът и някогашен заместник-министър на вътрешните работи стартира концепцията дружно с приемането на нова конституция Великото национално заседание да разиска и дали да бъдат прекъснати предварително мандатите на тримата огромни в правосъдната власт.
 Данаил Кирилов видя съветската конституция като образец за правата на индивида Данаил Кирилов видя съветската конституция като образец за правата на индивида
Няма по какъв начин не българската прокуратура, българската постсоциалистическа страна, българската преддемократична страна по един или различен нач...
“Този въпрос би трябвало да се реши от конституционния законодател. По тази причина не сме посмели изобщо да пипаме. Имахме подготвеност с текст, че мандатите отпадат, само че дано това да го реши конституционният законодател ”, разяснява министър Кирилов пред изданието. Заедно с приемането на новата конституция и предлагането за разформироване на Висш съдебен съвет опциите пред Гешев, Чолаков и Панов са две – или предварително овакантяване на постовете, или дотъкмяване на мандатите, само че съкратени на 5 от 7 години. Ако тази догадка стане факт, ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов би трябвало автоматизирано да напусне поста, тъй като е там от 10 февруари 2015 година, или към този момент 5 година и 6 месеца. Председателят на Върховния касационен съд Георги Чолаков е на поста от 22 ноември 2017 година, или 2 година и 9 месеца, а при 5-годишен мандат Иван Гешев ще остане основен прокурор до края на 26 ноември 2024 година вместо до 26 ноември 2026-а, както е по сегашните правила.
“Фактическият състав се контролира от закона, който е работил по времето на неговото пораждане, по тази причина считам, че справедливото правно решение е да си довършат мандатите по настоящия ред. Не желая изобщо да се прокарва мисълта, че тези промени биха засягали по някакъв метод Лозан Панов Той би трябвало да си довърши мандата ”, разяснява още правосъдният министър. Кирилов изясни, че няма да участва на срещите, проведени от ГЕРБ с другите парламентарни групи, макар че е бил един от юристите, работили по законопроекта за нова конституция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР