не трябва да се прави с оглед личността - днес

...
не трябва да се прави с оглед личността - днес
Коментари Харесай

За внимателна промяна в Конституцията призова Екатерина Михайлова


не би трябвало да се прави с оглед личността - през днешния ден президентът е един, а на следващия ден ще е различен . Въпросът е по какъв начин ще бъдат написани текстовете в плана за смяна на Основния закон, тъй като би трябвало да внимаваме както ние, конституционалистите, по този начин и обществеността. Това съобщи конституционалистът проф. Екатерина Михайлова пред bTV по отношение на измененията в Конституцията, предлагани от ПП/ДБ.

Това, което ѝ направи усещане, е, че  - по тематиката за правосъдната власт, разделянето на Висш съдебен съвет на две колегии и да се резервира излъчването на членове на тези два органа от страна на Народното събрание. Това, което разделя партиите, обаче е мандатността на кметовете. Темата за кметовете ще остане някъде в друго време, в случай че изобщо се дискутира. Различия има и по метода, по който да се позволи въпросът със служебните държавни управления. Една част от депутатите считат, че би трябвало да остане настоящото държавно управление, а други считат, че би трябвало да се търси друга формула. Има единодушие за смяна на служебните държавни управления, само че не е ясно каква , разяснява Михайлова.
 Конституционалисти обезпокоени планът за промени в Конституцията да не падне в Конституционен съд
Конституционалисти обезпокоени планът за промени в Конституцията да не падне в Конституционен съд

Всички промени подлежат на надзор пред Конституционния съд

Тя има запаси и по повод лишаване правото на президента да подписва декрет за назначението на тримата огромни в правосъдната власт - ръководителят на Върховния административен съд (ВАС), ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) и основният прокурор. Добре е това пълномощие на президента да бъде непокътнато , сподели проф. Михайлова.

Тя счита, че би трябвало да има смяна в пълномощията на основния прокурор . Трябва да се отстранен и политическите въздействия в правосъдната власт, само че да има и форма на отчетност на обвинител номер едно.

Екатерина Михайлова не се нае да каже коя би трябвало да бъде - дали би трябвало да бъде 3 март или 24 май. 3 март е противоречива дата, уточни тя.
 Огнян Минчев: Отварят се нови ниши за продупчване на правосъдната система
Огнян Минчев: Отварят се нови ниши за продупчване на правосъдната система

Политологът чака сложен парламентарен спор и нелесен компромис
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР