Не трябва да се обвързват Шенген и Еврозоната, каза пред

...
Не трябва да се обвързват Шенген и Еврозоната, каза пред
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова не вижда причина за притеснения за влизането ни в Еврозоната

Не би трябвало да се обвързват Шенген и Еврозоната, сподели пред БНР Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по бюджетен надзор в Ееропейския парламент.

Тя не вижда причина за терзания по отношение на критериите за влизането на страната ни в Еврозоната. " Не мисля, че има терзание в тази посока. Най-големите въпросителни остават към изискването във връзка с инфлацията и инфлационния напън. Разбира се, в обстановката, в която сме - на тази невиждана рецесия, този инфлационен напън не е характерен единствено за България, а в противен случай - за целия Европейски Съюз и за цялата Еврозона. Индикациите, които имаме от европейските институции, са, че това се взима под внимание. Не чакам на техническа основа да има такива проблеми. Бюджетната дисциплинираност и дефицитът би трябвало също по този начин да се съблюдават. Това значително е задача и на българската страна ", изясни Пенкова.

Тя означи, че повишението на приходите е една от опциите, които Еврозоната предлага, като измежду аргументите за това е, че се ускорява капиталовата интензивност. " Бидейки част от тази общественост, се основава една по-сигурна и качествена институционална среда, основава се чувство за непоклатимост във финансовата система. Не бива да се подценява обстоятелството, че бидейки част от Еврозоната, значително всички типове транзакционни такси понижават доста. Това в България се равнява на малко под 1% от Брутният вътрешен продукт като разход, който сега отива за подобен вид такси ", уточни евродепутатът.

Цветелина Пенкова сподели също, че България не е единствената страна, която влиза в Еврозоната с по-ниски приходи от междинните за Европейския съюз.

" За нас действително нищо няма да се промени. Нашият курс сега е закрепен към еврото. Ние внасяме всички отрицателни шокове, които идват от Еврозоната, и за жал по-бавно нашите жители имат опция да се възползват от преимуществата и опциите, тъй като ние не сме на масата за взимане на решения ", разяснява тя.

Във връзка с следващото отменяне на страната ни за влизане в Шенгенското пространство Пенкова съобщи: " Много ясно прозвуча и беше казано още през предходната седмица, че в действителност пречките, които бяха сложени пред България и Румъния по отношение на Шенген, са водени напълно от една непоследователност и един тип дискриминационно отношение към избрана група европейски жители от страна на Нидерландия и Австрия. Те по този начин и не съумяха да дадат съответни аргументи за своите мнения. Това по никакъв метод не би трябвало да се отразява на спомагателните старания, които да поставя България. Също не би трябвало да се подценява фактът, че имахме доста сериозна поддръжка от всички останали страни членки. "

Според нея въпреки всичко би трябвало да продължим да отстояваме нашата позиция и да пазиме правата на българските жители. По думите й най-вероятно ще имаме позитивно развиване през март 2023 година. " Индикациите, които получаваме, са, че в последна сметка следващата година този проблем най-сетне ще бъде позволен ", уточни евродепутатът. Пенкова съобщи, че България би трябвало доста ясно да изкаже позицията, че подобен вид отношение е неприемливо в границите на Европейски Съюз. Не можем да позволим двоен стандарт и друго отнасяне, акцентира тя.

Цветелина Пенкова не счита, че политическата неустойчивост у нас е причина за следващата пропусната опция да влезем в Шенген. Трябва да имаме единна позиция за това какво България желае да реализира, посочи тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР