Не трябва да се гледа на България като страна, участваща

...
Не трябва да се гледа на България като страна, участваща
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Не трябва да се гледа на България като страна, участваща във военен конфликт

Не би трябвало да се гледа на България като страна, участваща във боен спор. Това сподели Ивайло Калфин, някогашен външен министър, някогашен вицепремиер и обществен министър, изпълнителен шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд, в обзорното предаване  " Това е България " на Радио " Фокус " по отношение на даването на военна помощ за Украйна.

" Не виждам нещо да се е трансформирало в позицията на България. Ние изнасяхме оръжие за Украйна и продължаваме да изнасяме оръжие за Украйна. Преди решението на Народното събрание го правехме посредством медиатори, в този момент го вършим непосредствено, само че всъщност, това остава същото ", обясни бившия външен министър.

По думите на Калфин оказваме помощ на страна, която се пази в сходство с интернационалното право.

" Където има огромен спор в света, там се усилва надлежно и българския експорт ", изясни той. " До колкото може да се каже, че България е била част от войната в Сирия, Ирак или Афганистан, до толкоз може да се каже, че взе участие и във войната в Украйна. "

Ивайло Калфин обясни още по тематиката, че ние не изнасяме българско оръжие, което се употребява интензивно от въоръжените сили. Основно това, което изнася България, са продукция на военно - промишления ни комплект, който няма потребност да се замества. " Това не е въоръжение на българската войска ", сподели той. 

Прогнозата на някогашния външен министър за военния спор в Украйна, е че няма връщане обратно и нито една от страните не би дала заден ход, до момента в който едната не победи. 

" Много мъчно ще бъде, която и да е от страните да победи ", безапелационен бе той.

Според него мирът може да бъде реализиран безусловно за часове и разясни, че това значи Русия да се изтегли назад и да освободи окупираните територии в Украйна.

В умозаключение Калфин сподели, че мъчно може да се приказва за мир, освен това държание на Русия. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР