Не трябва да се допуска портивопоставяне между българите и украинските

...
Не трябва да се допуска портивопоставяне между българите и украинските
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Украинските бежанци трябва да бъдат интегрирани, почивните бази са краткосрочно решение

Не би трябвало да се позволява портивопоставяне сред българите и украинските бежанци. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева в студиото на "Денят стартира с Георги Любенов "

"Украинските бежанци са сложени в тежка обстановка, аз мисля, че българите сме солидарни с тях. само че в края на краищата тези хора би трябвало да бъдат сложени в естествени, човешки условия, явно не на първа линия на морето не просто тъй като това води до съществено опълчване, само че и също тъй като тези хора би трябвало да бъдат интегрирани ", съобщи Кочачева.

По думите ѝ почивните бази са кроткосрочни решения, защото са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, децата не могат да се запишат в учебно заведение или да учат български.

"Трябва да се откри по-ясен метод, при който да се даде опция на бежанците да стъпят на краката си, аз да поемат нещата в свои ръце. Държавата оказва помощ, да, само че в тази ситуация фактически се стига до едно доста неприятно опълчване ", разяснява тя.

Омбудсманът е направила неочаквана инспекция в центровете в Елхово и Сарафово и е открила, че през първия ден не е имало задоволително добра подготовка - фургоните не са били готови, нямало е хладилници, изискванията не са били подобаващи за деца и хора с увреждания.

"Основният проблем за самите украинци, че не им се дава навреме информация. Не знаят къде ще отидат, какъв брой време ще пътуват, не знаят какъв брой време ще останат там и къде ще отидат по-късно. Това ги тормози, тъй като огромна част от тях са дами с дребни деца ", изясни Диана Ковачева.

Настаняването на бежанци в почивните бази е основало напрежение измежду българи, чиито резервации са били анулирани в последния миг.

"Когато има война не е миг да се приказва за резервации, само че в края на краищата би трябвало да има баланс на ползите и въпреки всичко да има една дълготрайна политика. И за самите хора от Украйна не е добре - какво като ги настаним на морето? Ще осигурим една отмора, само че те по какъв метод ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си? "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР