Не трябва да се борим срещу новите думи, а да

...
Не трябва да се борим срещу новите думи, а да
Коментари Харесай

Рада Ганкова: Не трябва да се борим срещу новите думи, а да помислим какво да правим с тях

Не би трябвало да се борим против новите думи, а да помислим какво да вършим с тях. Няма по какъв начин да се борим против тях, а би трябвало да помислим кой да е нашият метод - дали абсолютно да ги одобряваме и да ги повтаряме, дали да ги приспособяваме към нашата морфология или да си измислим свои нови думи. Това сподели за предаването на " Денят на Фокус " на Радио " Фокус "   Рада Ганкова. Тя живее в Брюксел и работи като вербален преводач и преводач на художествена литература.

" Много стихийно използваме непознати думи и няма развой на осмисляне, преправяне и разбиране на непознатите думи в нашия език. Не е негативна наклонност, че влизат такива думи ", уточни тя. По думите й в нашия език са настъпили доста промени и няма по какъв начин да не назоваваме новите феномени в родния ни език. Ганкова добави, че постоянно, когато има съществени политически, софтуерни или обществени промени в едно общество се появяват доста нови думи. 

" Не считам, че езиците би трябвало да се капсулират и да не се развиват. Колкото повече думи имаме, толкоз по-добре. Хубаво е да осмисляме използването на новите думи. По-голямата част от думите, които взимаме са от британския език и това е много всеобщо. Когато вземаме англицизми от новите технологии, не постоянно има смисъл да ги превеждаме. Хубаво е да помислим по какъв начин да се изписват на кирилица ", уточни Рада Ганкова.

Живко КРЪСТЕВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР