Не трябва да позволим на режима на Путин да откъсва

...
Не трябва да позволим на режима на Путин да откъсва
Коментари Харесай

Желязков заведе депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в Киев, обещаха и занапред да подкрепяме Украйна

" Не би трябвало да позволим на режима на Путин да откъсва даже малко парче земя от страната ви ", сподели Даниел Митов, а шефът на групата за другарство с Украйна Ивайло Мирчев подсигурява поддръжката на " прозападното болшинство " в Народно събрание
Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на посещаване в Украйна. В състава й са представители на болшинството - ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, зам.-шеф на ГЕРБ, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа Станислав Анастасов от Движение за права и свободи и ръководителят на Групата за другарство с Украйна Ивайло Мирчев от Демократична България.

В състава на делегацията няма представители на трите опозиционни парламентарни групи, излиза наяве от листата.

Желязков и сътрудниците му се срещнаха в Киев с ръководителя на Върховната рада Руслан Стефанчук.

Дългосрочният ангажимент на Европейски Съюз към Украйна е най-хубавата гаранция за свободното и несъмнено бъдеще на вашата страна, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си със Стефанчук, заяви парламентарният пресцентър

България приветства решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, акцентира Росен Желязков. Страната ни изрично поддържа европейската интеграция и евроатлантическата вероятност на Украйна, съобщи ръководителят на Народното събрание. Той уточни, че България регистрира забележителния прогрес, който Украйна е постигнала по стъпките, посочени в мнението на Европейската комисия от юни 2022 година
 Снимка: Пресцентър на Народното събрание
" Наред с напъните на " триото " за разширение на Европейски Съюз в Източна Европа, и по-специално Украйна и Молдова в процеса на промени, ние насърчаваме продължаването на сполучливата работа по някои основни рекомендации ", посочи Росен Желязков.

Той изрази готовността на българския парламент да показа своя опит и да даде експертиза за осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия и за привеждането на украинското законодателство в сходство с това на страните от Европейски Съюз. Можете да разчитате на народните представители от Групата за другарство в Народното събрание, които с наслада ще спомагат и подкрепят нужните стъпки за въвеждане на европейските регламенти, добави Росен Желязков.
 Снимка: Пресцентър на Народното събрание
Председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук благодари на Народното събрание и на българския народ за голямата поддръжка, която оказват на Украйна, осведоми още парламентарният пресцентър.

" Решенията за даване на военна и филантропична помощ са от голямо значение за нас и в никакъв случай няма да бъдат забравени, акцентира той. Благодаря ви от сърце и за грижите, които полагате за украинските бежанци в България ", каза Руслан Стефанчук пред членовете на българската делегация.

" Процесът на разширение на Европейски Съюз има голяма трансформираща мощ, той е основен за поощряване на мира, сигурността и демокрацията ", означи Росен Желязков. Той съобщи, че тази политика има още по-голямо значение на фона на новия подтекст на сигурността в Европа след нападателната война на Русия против Украйна.
 Българската делегация включва депутати от болшинството
Българската делегация включва депутати от болшинството
Снимка: Пресцентър на Народното събрание
" За България е от стратегическо значение в директно съседство да има сигурни, постоянни, самостоятелни и проспериращи страни, които споделят общите ни полезности - народна власт, господство на закона, права на индивида, в това число права на националните малцинства ", добави ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков означи, че преди дни водачите на 27-те страни членки на Европейски Съюз единомислещо утвърдиха даването на спомагателни 50 милиарда евро помощ за Украйна от европейския бюджет. По думите му това е израз на солидарността и поддръжката на европейските страни, на техния ангажимент в процеса на възобновяване на Украйна.

Председателят на Народното събрание изрази дълбокото безпокойствие на България след невижданите военни дейности на Руската федерация в региона на Черно море. Росен Желязков означи, че за противопоставяне на опасността от морски мини в Черно море на 11 януари 2024 година в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум сред България, Румъния и Турция за основаване на взаимна задача за противопоставяне на мините (MCM Black Sea) и изрази вяра тази задача да извърши филантропичните си цели и да способства за сигурността на корабоплаването в Черно море.
 Снимка: Пресцентър на Народното събрание
" Ще продължим да поддържаме Украйна, не би трябвало да позволим на режима на Путин да откъсва даже малко парче земя от страната ви ", подчерта на срещата ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов. По думите му, в случай че това се случи, то би означавало да се отвори вратата и за други интернационалните сатрапи, които желаят да трансформират актуалния свят със мощ.

Ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа Станислав Анастасов изрази признателност за съдействието в региона на енергетиката и дезинформацията.

" Използвам опцията още един път да изразя своята убеденост, че евроатлантическото болшинство в българския парламент ще продължи да подкрепя Украйна и да спомага за нейното следвоенно възобновяване ", добави той.

" в българския парламент ще продължи да поддържа Украйна с всички благоприятни условия, с които разполагаме ", увери украинските парламентаристи ръководителят на Групата за другарство с Украйна Ивайло Мирчев. Той уточни, че при визитата си в Одеса в първите дни след старта на съветската експанзия е видял решителността и волята на момчетата по барикадите. Тези лица споделяха: " Ние няма да се предадем! ", добави Ивайло Мирчев.

Докато той беше на среща в Радата, у нас се организира кръгла маса за разполагане на ВЕИ в Черно море, проведена точно от Мирчев в качеството му на вносител на законопроекта. В негово неявяване риболовци, природозащитници, хотелиери и ресторантьори приканиха планът да бъде отдръпнат.

Едновременно с българската делегация в Киев на посещаване е и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде Българска телеграфна агенция.

Борел анонсира, че ще " разиска с украинските другари непоколебимата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна - във военната област, във финансово отношение по новия механизъм за Украйна, както и във връзка с осъществяване на европейските промени ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР