Не трябва да очакваме апокалипсис на местните избори, но със

...
Не трябва да очакваме апокалипсис на местните избори, но със
Коментари Харесай

Изборен експерт: Местният вот ще е труден, Министерският съвет бяга от отговорност

Не би трябвало да чакаме апокалипсис на локалните избори, само че сигурно те ще бъдат по-трудни. Това съобщи в ефира на предаването „ Директно “ Ваня Нушева, учител по " Политическо държание, изборни системи и изборна администрация " в СУ " Св. Климент Охридски “.

" Имаме 3-4 бюлетини и имаме две технологии, съвместени в една изборна секция. Два разнообразни типа хартиени бюлетини, на думи имаме електронно гласоподаване, само че то не е електронно ", безапелационна е тя.

Отказът на Министерския съвет да дефинира типа и размерите на параваните за локалните избори през октомври е бягство от отговорност, разяснява Нушева.

В писмо от основния секретар на Министерския съвет към Централната изборна комисия се споделя, че определянето на условията за детайлите от оборудването на изборните секции не влиза в пълномощията им.

Писмото е отговор на едно проекторешение на ЦИК да вмени на Министерски съвет да дефинира параметрите на параваните. В кардиналните приложения на Избирателния кодекс, ЦИК е органът, който дефинира всички основни условия във връзка с изборните бумаги и материали, а Министерски съвет и останалите институции би следвало да осъществят тези условия както са избрани в кодекса, сподели Нушева.

" За мен това е отвод от взимане на решение, тъй като институциите, които са ангажирани с подготовка на изборния развой, не подхващат задоволително предвидими дейности. Всички са наранени в отрицателен аспект от липса на политика за своевременни дейности за образуване на изборния развой “, уверена е тя.

По нейни думи липсва стратегически взор към това по какъв начин би трябвало да наподобява изборният развой и се правят промени в последния миг, без съдържателна полемика.

" Неслучайно рецензиите и рекомендациите от специалисти стартират с няколко основни оферти, първото от които е, че изборното законодателство би трябвало да бъде задоволително устойчиво и да бъдат предвидими изборните правила, с цел да може всички участници в този развой умерено да подхващат дейности “, разяснява още специалистът.

Според Нушева има индикации за настройка измежду политическите партии още веднъж да отворят за разглеждане Изборния кодекс. Когато се вършат промени в изборното законодателство, само че те не са в отговор на установените проблеми в него, резултатът няма по какъв начин да бъде позитивен, съобщи тя.

" Ние би трябвало да имаме избирателен развой, учреден на законодателство, което е резултат на една необятна полемика, включваща всички заинтригувани страни “, безапелационна е Нушева.

Тя разяснява и нуждата от по-добро образование на членовете на секционните изборни комисии. По думите ѝ е нужно да бъде основан указател от хора, които са осведомени с изборния развой, минали са образования и са положили изпит във връзка с изборните правила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР