Не трябва да изпадаме в паника от появата на маймунската

...
Не трябва да изпадаме в паника от появата на маймунската
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Вирусът на маймунската шарка е ДНК вирус и мутира по-бавно

Не би трябвало да изпадаме в суматоха от появяването на маймунската шарка, само че е обикновено учените да са с нараснало внимание към инфекцията. Това съобщи пред телевизия Bulgaria ON AIR вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

„ Учени слагат остро въпроса кои са факторите зад разпространяването на маймунската шарка, допустимо ли е тя да се популяризира по-отдавна при нас тихо. Но картината на маймунската шарка е характерна и по тази причина е мъчно да остане незабелязана “, сподели специалистката.

Тя изясни, че при вируса, причиняващ маймунската шарка, нещата стоят по друг метод, тъй като той е ДНК вирус и мутира по-бавно.

„ От СЗО прецизираха, че няма данни да е мутирал. Това е заболяване, което стартира след 5 до 13 дни инкубационен интервал, само че може да стигне до 3 седмици. Затова е толкоз дълга карантината, която е въведена в Белгия “, изясни проф. Александрова. Тя се спря на присъщите признаци на инфекцията – висока температура – над 38 градуса, отмалялост, отичане на лимфните възли, обрив, който потегля от лицето, като може да засегне и очите и след това слиза надолу към дланите и стъпалата.

Вирусът може да докара до затруднения при бременни дами като мъртво раждане, може да повреди и дребни деца, безапелационна бе специалистката. Тя добави, че без лекуване болестта минава за интервал от 2 до 4 седмици.

„ Това е непосредствен до едрата шарка вирус, само че клиничната картина е по-лека и се популяризира по-трудно “, акцентира тя.

Проф. Александрова разясни, че имунизацията против едра шарка защищава 85% против маймунската шарка. Дори в случай че човек е изложен на вируса и по-късно се имунизира, това е удобно, тъй като понижава степента на инфекцията.

„ Тук не става дума за всеобща имунизация. Ваксината е предопределена за контактни лица “, сподели тя. Проф. Александрова добави, че в Съединени американски щати има медикаменти, които са лицензирани и против маймунска шарка.

„ Основната превантивна мярка против заразяване си остава положителната персонална хигиена “, акцентира вирусоложката. Тя добави, че болестта може да се съобщи посредством нечисти чаршафи и долни дрехи, както и при нескончаем непосредствен контакт.

„ Това, което направи усещане, е, че част от инфектираните са хомосексуални мъже, само че няма данни за полово предаване на маймунската шарка “, изясни специалистката.

Тя се спря и на тематиката за неразбираемия хепатит при деца.

„ Една от хипотезите е, че той обвързван с Коронавирус, който може да повреди черния дроб. До тежък хепатит обаче се стига при възрастните хора. А при този тайнствен хепатит засягането на черния дроб е при деца “, означи проф. Александрова. Тя изрази мнение, че аденовирусите са останали потиснати около ограниченията против Коронавирус и по тази причина в този момент са станали по-активни.

„ Няма връзка сред мистериозния хепатит и имунизацията против Коронавирус “, безапелационна бе проф. Александрова.

Коронавирусът следва естествения си ход, който учените плануват, а разновидността омикрон мутира и ще продължи да циркулира, стана ясно от думите й.

„ На 6 месеца всекидневно се появява нов подвариант. Място за суматоха обаче няма, омикрон ще продължи да циркулира, да се развъжда и да се трансформира. Подвариантите BA4 и BA5 са се появили декември и януари. В момента, от края на предишния месец, те са повода за повишението на случаите в Южна Африка. Това е естественото развиване на вируса. Няма данни клиничната картина да е по-тежка, чака се през идващите месеци да се покачат случаите “, сподели тя и акцентира, че най-хубавата отбрана си остават трите дози ваксина, които могат да предпазят от тежко протичане на болестта.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР