Не трябва да изключваме възможността в България да има и

...
Не трябва да изключваме възможността в България да има и
Коментари Харесай

Цветанов: Не е изключено у нас да има чужденци, които са се присъединили към ИДИЛ

Не би трябвало да изключваме опцията в България да има и чужденци, които са се включили към „ Ислямска държава”. Това сподели в предаването „ Тази събота” по бТВ Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ и ръководител на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред по отношение на ареста у нас на терорист, който, съгласно прокуратурата, е заемал високо равнище в йерархията на ИДИЛ. Задържаният мъж получава българско поданство през 2008 година, през 2013 година отива да се бие в редиците на „ Ислямска държава”, след което се свръща и стартира да се занимава с търговия с тютюн за наргилета.

По думите му структурите на сигурността в този момент би трябвало да бъдат доста по-мобилизирани.

„ Това, което се изнася и тези интервали, които се маркират, би трябвало фактически да се ревизира безусловно всичко какво е правено през всички тези месеци и години.

Цветанов добави, че отчетите на Европол сочат, че към 5000 са жителите на Европейския съюз, които са се включили и са се били в боевете за „ Ислямска държава”.

„ Няма извадка дали и какъв брой от тях са българи, само че преобладаващите са от Германия, Белгия, Холандия. В Западните Балкани са към 800 индивида. В такива обстановки не би трябвало доста да се приказва. Това, което са свършили като подготвеност органите, задържането и самият факт, че на две ограничения в съда лицето е арестувано с непрекъсната мярка значи, че има задоволително годни доказателства, с цел да се направи нужното съмнение.”.

Оттук нататък обаче има доста работа, която би трябвало да се свърши, съобщи Цветанов:

„ Още от интервала на 2008 година, 2013-та, 2016 година и най-много след 2016 година до есента на 2017 година – какви са контактите, какви са срещите, какви са претекстовете за всичко това, което е правил и от там към този момент ще излезе цялата истина, да забележим дали фактически приказваме за това равнище, което беше показано през вчерашния ден от прокуратурата.

"В понеделник и вторник имаше една извънредно огромна среща в Екологичен потенциал, където участваха представители от националните парламенти, които са членове на вътрешните комисии в съответните страни членки, където се разработваше механизъм и правила за парламентарен надзор върху Европол, само че се одобри и многогодишната стратегия за 2018 – 2020 година и там доста ясно и изрично са декларирани евентуалните закани за Европейски Съюз, само че на първо място се подчертава върху това да се работи и да се партнира със Западните Балкани и то особено в полицейското съдействие, тъй като в не дребната си част престъпните структури са тези, които действително се притеглят и реализират тези терористични актове ", добави Цветанов.

Във връзка с подправените профили във "Фейсбук ", Цветанов сподели, че и той има няколко и е подал сигнал до "Фейсбук " за това. На въпроса по какъв начин защищава дъщерите си, той отговори, че едната е към този момент огромна, на 22 години и си е поела живота в ръце, а със междинната си приказват и кака й също оказва помощ доста.

Държавата би трябвало да поставя оптимални старания и там, където бъдат открити сходни лица, да бъдат изваждани от тази среда, само че по-важното е да се стремим, приемайки обещано законодателство, да сътворяваме по-малки предпоставки за сходни случаи, добави Цветанов.

По думите му обществените мрежи са причина за осъществяване на закононарушения, за замесване в дадена незаконна организация, както и съществено средство за манипулиране на обществото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР