Не трябва да има никакви пречки и ограничения за проучване

...
Не трябва да има никакви пречки и ограничения за проучване
Коментари Харесай

Анкета на 3е-News: Мораториум върху добива на газ в Добруджа? Какво печелим и какво губим?


Не би трябвало да има никакви спънки и ограничавания за изследване и локален рандеман на природен газ и петрол. Това е мнението на 87% от гласувалите в последната анкета на 3e-News. Питането е във връзка митингите на земеделските производители и част от популацията в Генерал Тошево против капиталовото желание на една компания, която има концесия за изследване и рандеман на газ и идния референдум по тематиката.

Конкретният въпрос към нашите читатели е „ След мораториума за шистовия газ,трябва ли да бъдат спрени изследванията и добивът за петрол и газ в България и по стандартен способ? “

В интервала от 26 октомври до 16 ноември в анкетата са взели участие общо 4 183 консуматори на уеб страницата. Това число дава известна представителност на резултатите от анкетата. Разбира се, би трябвало да отчетем и обстоятелството, че читателите на 3e-news, който е фокусиран в региона на енергетиката, екологията и стопанската система, въпреки всичко имат ползи и знания по тези тематики и заради това имат по-обективна оценка за изгодите и рисковете от сходни изследвания от приблизително статистическия жител в страната.

Ето и какви са съответните резултати от анкетата:

Само 1% от гласувалите считат, че би трябвало да бъдат неразрешени всевъзможни изследвания и рандеман на горива, в това число такинва по стандартен способ.

Доста повече, само че въпреки всичко относително дребна е поддръжката за тезата, че би трябвало да бъдат спрени и стандартните изследвания за енергоносители единствено в области с развито земеделие като Добруджа и Тракия - 13%.

Според 57% от гласувалите не би трябвало да има никакви спънки за изследване и рандеман на петрол и природен газ по стандартен метод.

А 30% считат за неточност налагането на мораториум върху изследванията за шистов газ и поддържат разрешаването на изследване и с неконвенционални способи, само че след оценка и гаранции за ръководство на риска.На 17 декември в Генерал Тошево ще се организира референдум да продължат ли изследванията и да има ли рандеман на петрол и газ в района, даже когато това се прави с нормалните начини и с използването на обезпечено безвредна технология.

Предестоящият избор – изгоди и опасности

След месец част от хората в Добруджа ще дадат своето мнение по тематиката локален рандеман на газ и то ще бъде законно.

Ако вотът е в интерес на прекъсването на изследванията, това значи, че като преди няколко години бе натрапен мораториум върху изследванията за шистов газ, да бъде натрапен подобен и върху изследванията и добива за петрол и газ в България и по стандартен способ. Това беше казано в прав текст от националния омбудсман Мая Манолова, която на 14 ноември по време на визитата си в Генерал Тошево разгласи, че ще предложи на Народното събрание в незабавен порядък промени в Закона за запазване на земеделските земи, които изрично да забранят изследването и добива на петрол, газ и подземни благосъстояния в плодородните аграрни земи на България. А това към този момент не касае изолиран регион в Добруджа, а огромна част от територията на страната.
Въпросът е за какво се стигна до спора, от какво тъкмо се плашат хората – в Добруджа от десетилетия са правени изследвания и е добиван газ и петрол по безвреден метод. Дали някой не предизвика страховете им, с цел да спре развиването на един бранш, който е от изключителна значимост и за стопанската система и от обществена позиция – локалният рандеман на природен газ. А също какви ще са последствията от възможното налагане на подобен мораториум за всички нас: От една страна като консуматори на сила - знае се, че по-евтиният локален газ, добиван в находището в Галата край Варна, години наред служеше като буфер и позволяваше цената на газа в страната да се държи на търпими за потребителите цени, което основава удобна среда за бизнеса, потребяващ непосредствено природен газ, а също по този начин е преференциално за всички консуматори на газ, парно и редица други артикули в семействата, тъй като газът взе участие в цената на парното и на редица артикули на българските промишлени консуматори. От друга страна не е без значение какви последствия ще имат сходни ограничавания за всички нас като данъкоплатци, върху които ще падне тежестта да заплащат големи неустойки за загубите и проваления бизнес на компании, които към този момент са получили концесии? Логичен е и въпросът в действителност ли постоянно при взимането на сходни решения би трябвало да се подхожда с презумпцията, че екологията /в случая опазването на земеделските земи и подземните водни ресурси от вероятно замърсяване/ и бизнесът са несъвместими. В проблема Генерал Тошево има няколко линии на опълчване. От една страна ползата на локалното население /по-точно страховете на хората от замърсяване/ застават против интереса на всички нас като консуматори на газ, ток и парно да получаваме по-евтина сила, основана на газ от локален рандеман. Противопоставят се и ползите на разнообразни бизнеси – на крупните аграрни производители в Добруджа, на компании от газовия бранш и на промишленостите, консуматори на природен газ.

Какво споделят институциите

Министерството на енергетиката:

Решението за налагането на мораториум върху добива на природен газ в Добруджа няма да е в полза на българските жители и бизнес, безапелационна е министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка на изявлението на омбудсмана Мая Манолова

„ Един от главните цели и акценти на държавното управление е да работим за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Когато технологията е безусловно безвредна, когато не са налице законови спънки, мисля, че сходно решение е доста самоуверено и то би трябвало да бъде плод на доста сериозен разбор “, сподели министър Петкова.

Според нея, в случай че бъде въведен мораториум върху добива на природен газ, това ще значи да не бъдат употребявани в полза на българските жители и бизнес запасите от „ синьо гориво “ в Добруджа, в случай че те съществуват.

Националният омбудсман:

Националният омбудсман застава изрично на позицията за прекъсване на изследванията и добива, без значение по какъв способ се възнамерява да бъдат извършевани. Самата Манолова обаче признава, че би трябвало да се уточни всеки ход, с цел да не заплаща страната огромни компенсации на компаниите, които от 2003 година имат разрешителни за изследвания в региона.

„ Настоявам да бъдат взети спомагателни мнения от всички виновни институции, в това число тези, които са свързани с Министерство на енергетиката. Това съобщи в добруджанския град по време на среща с жители, локална власт и експерти омбудсманът Мая Манолова, съобщи организация Фокус.

" Трябва да стане ясно какви начини биха могли да бъдат приложени при добива на това огромно находище и доколко е под опасност подземната вода на Добруджа. Министерство на здравеопазването и всички други институции би трябвало да дадат своите мнения, тъй като при положение, че се пристъпи към отвод за издаване на позволение за рандеман, той би следвало да бъде задоволително необорим, с цел да няма учредения по-късно да бъде съдена страната “, съобщи омбудсманът. По думите ѝ желанието е да бъдат чути всички страни и позиции и всяка една да поеме своите задължения какво ще направи в дадената обстановка.

„ Това, което аз мисля, че може да направи моята институция, тази на омбудсмана, е първо да настояваме управляващите да се съобразят на 100% с резултатите от референдума “, акцентира публичният бранител. Предстои подобен референдум на 17 декември, когато хората ще дадат своето мнение и то ще е законно, акцентира Мая Манолова.

Според нея би трябвало добре да бъде прецизиран всеки ход, с цел да не заплаща страната огромни по мярка компенсации на компаниите, които от 2003 година имат разрешителни за изследвания в региона: „ Ние като жители на Република България сме длъжни да пазим и нейните ползи и ползите на жителите “. Според омбудсмана в тази ситуация са нужни незабавни ограничения, които да бъдат подхванати от Народното събрание. Необходимо е да бъде направена смяна в Закона за запазване на земеделските земи и това да подсигурява, че плодородни аграрни земи в страна няма да бъдат обект на изследвания за залежи на разнообразни по тип подземни благосъстояния. „ Това да е написано в закон, не посредством мораториум, не посредством заявления, а да е предписание, което да се съблюдава от всички от тук и отсега нататък. И аз съм подготвена да направя надлежно законодателно предложение до българския парламент с гледище в незабавен порядък да бъде разисквано и признато от Народното събрание “, съобщи Мая Манолова.

Тя добави, че ще напише рекомендация до останалите институции, с цел да изразят изрично мнение. Целта е шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда да има всички претекстове да издаде един аргументиран административен акт, а очакванията на всички по думите на омбудсмана са той да бъде отвод за осъществяване на добивни действия в този регион. Мая Манолова добави, че е належащо да бъдат направени промени и в Наредбата за публичните разисквания, тъй като без значение, че жителите са декларирали „ не “, това няма изключително значение, „ в случай че институциите си упорстват на тяхното “.

Министерството на околната среда и водите:

По добива на газ в Добруджа Министерството на околната среда и водите чака експертни мнения от всички други виновни ведомства, заяви на среща с Инициативния комитет срещу добива на газ в Генерал Тошево зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

„ По методите за изследване и рандеман би трябвало да се произнесе Министерството на енергетиката, Басейновите дирекции в Плевен и Варна имат пълномощия по въпроса нарушава ли се несъответствието на всички подпочвени води. От РЗИ и ВиК в Добрич се чакат разбори за въздействието върху човешкото здраве и качеството на питейните води, а без подробна хидрогеоложка експертиза Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна няма да излезе с дефинитивно решение по отчета за оценката за влияние върху околната среда “, съобщи Живков.

Приоритет на Министерство на околната среда и водите са здравето на хората и чистата околна среда, безапелационен бе зам.-министърът, който взе участие в срещана на националния омбудсман Мая Манолова с добруджанци. Тя се организира през днешния ден в интервала, през който би трябвало да бъдат систематизирани резултатите от публичните разисквания в деветте обитаеми места на община Генерал Тошево. В работната среща по провокиралото необятен публичен отзив капиталово желание се включиха и специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна.

Засега въпросът да бъде ли натрапен или не мораториум върху изследванията и локалния рандеман на петрол и газ остава отворен. Думата имат специалистите, които би трябвало безапелационно да аргументират тезите си " за " или " срещу ", като си дават сметка, че решението им ще касае от една страна екологичната отбрана, а от друга - икономическият разцвет и на страната и обществената търпимост на цените на енеригята...

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР