Не трябва да има както произволни арести, така и избирателно

...
Не трябва да има както произволни арести, така и избирателно
Коментари Харесай

Румен Радев: Не трябва да има както произволни арести, така и избирателно правосъдие

Не би трябвало да има както случайни арести, по този начин и изборно правораздаване. Това сподели президентът Румен Радев. Така той разяснява последния отчет на държавния департамент на Съединени американски щати, в който е посочен противозаконният арест на Бойко Борисов по времето на ръководството на Кирил Петков.

" Ние имаме потребност от една пълноценна правосъдна промяна, с която да се ангажират всички политически партии. Да изключва както случайни арести, по този начин и изборно правораздаване. Все още има подозрения за изборно правораздаване. Очаквам от препоръчаните за повторно законови промени да бъдат признати в идващия парламент ".

Това сподели Радев, визирайки измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които основават механизъм за следствие на основния прокурор.

" Докладът на държавния департамент констатира проблеми, които са от дълго време познати. България дължи правосъдна промяна не на някой в чужбина, а на своите жители. Предизборните обещания би трябвало да водят освен до парламентарно посланичество. Служебното държавно управление работи в законодателна рамка, призната от Народното събрание. Там се къса нишката ", сподели още президентът.

Според него дали измененията в Наказателно-процесуален кодекс опонират на Конституцията, би трябвало да решат " нашите национални избраници ". По принцип това обаче се взема решение от Конституционния съд, откакто даден закон бъде признат.

" Посочете ми страна, която не е превзета, в случай че тръгнем по тази логичност? Да приемем закон за механизми за дейно следствие на основния прокурор. Членовете на Висш съдебен съвет да не бъдат йерархично подвластни от съществени фигури в правосъдната система. Големият проблем е изборното правораздаване. Не може да се хвърлят елементи обществено от някакви СРС-та ", сподели още Радев.

И добави, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс ще бъдат " пробата за всички партии ".

" Финансите на страната са постоянни. Другото са спекулативни тълкования от предизборната акция. Финансовото министерство държи постоянни държавните финанси. Има рекордна събираемост.

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има смяна на курса на лв., заеми от МВФ. Това е предизвестие, че в случай че се продължава с популистката политика, наложена от няколко предходни парламенти, можем да стигнем до тези сюжети, само че сега сме надалеч от тях ", добави Радев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР