Не трябва да има граници между държавите, когато говорим за

...
Не трябва да има граници между държавите, когато говорим за
Коментари Харесай

Николов към колегите си от региона: Нямаме време, нека потърсим общи решения за синергия

Не би трябвало да има граници сред страните, когато приказваме за разнообразни газови коридори в района. Да седнем дружно и да покажем образец, тъй като единни сме по-силни. Нека загърбим разликите и да потърсим общи структурни решения за действителна синергия в бранша. Нямаме време, зимата не е надалеч. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов при откриването на районната министерска среща в София, отдадена на съдействието в региона на енергийна сигурност, диверсификация и зеления преход. Той бе хазаин на събитието, на което участваха министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, генералният шеф на Групово дело „ Енергетика “ на Европейската комисия Дите Йоргенсен, енергийни министри и представители на бранша от района.

Сред тях бяха Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Виргил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и естествените запаси на Турция и Крешник Бектеши, министър на стопанската система на Република Северна Македония.

Те разискаха най-неотложните провокации в бранша, в подтекста на рецесиите, както и бъдещото развиване на районните пазари на електрическа енергия, сигурността на газовите доставки, декарбонизацията и европейската зелена политика. Участниците се сплотиха към нуждата от взаимност за реализиране диверсификацията на енергийните източници за страните на Югоизточна Европа. За тези амбициозни цели Югоизточна Европа може да играе основна роля за надеждността на системите и трансформацията към нисковъглеродна стопанска система. Експертите показаха вяра, че държавните управления в района ще подхващат като продължение от форума работни полемики между тях и с Европейската комисия, Секретариата на Енергийната общественост и други сътрудници, за дейно реализиране на енергийния преход.

По време на форума бе основана районна работна група като част от платформата на Европейски Съюз за взаимно закупуване на енергоносители.

Дискутирахме средносрочни и дълготрайни ограничения за превъзмогване на проблемите, уточни по-късно пред медиите министър Николов. В по-дълга вероятност работната група за образуване на общо европейска енергийна платформа за взаимно закупуване на природен газ ще показа всички вероятни сюжети на равнище инфраструктура и покупка на сила и енергийни русурси, стана ясно от думите му.

В рамките на конференцията се състоя сключване на значими документи, които отразяват готовността на страните участнички за дейно партньорство.

Подписан бе контракт за възлагане на социална поръчка за капиталово планиране – фаза работен план, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на обект „ Междусистемна газова връзка България–Сърбия на българска територия” (IBS). Междусистемната връзка е основен план за осъществяване на концепцията за създаване на газоразпределителен център в България и е измежду целите за гарантиране енергийната сигурност на страната, диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на синьо гориво, либерализация на енергийния пазар и отбрана на потребителите. Със единодушието на Европейската комисия „ Булгартрансгаз “ ЕАД е избран за уредник на плана и предстоящ оператор на интерконектора.

Сключен бе и меморандум за съгласие за дълготрайно предпазване на сила сред „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и Stone&Webster LLC (дъщерно сдружение на Westinghouse Electric Company LLC). Споразумението планува съдействие за инсталиране на две помпени системи за стабилно предпазване на топлинна сила, осигуряващи 2 GWh. Те ще покачат устойчивостта на електрическата мрежа и ще поддържат производството на сила от ВЕИ в страната с капацитет за компенсиране до 0,7 милиона метрични тона излъчвания въглероден двуокис годишно.

Подписани бяха и две заявления на министерско равнище от значимо районно значение - за поддръжка на плановете BG-GR Cross-ReGen и BG-RO Cross-ReGen. Те ще насърчат двустранното съдействие на България надлежно, с Гърция и с Румъния, за дейно потребление на ВЕИ капацитета в граничните области.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР