Не стои на дневен ред удължаването на наложения до края

...
Не стои на дневен ред удължаването на наложения до края
Коментари Харесай

Асен Василев: Цените на тока и парното ще се размразят, но няма да се повишат

Не стои на дневен ред удължаването на наложения до края на март от Народното събрание мораториум върху цените на тока и газа, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред публицисти в Министерския съвет след съвещанието на държавното управление в сряда. По думите му енергийният регулатор, след встъпването на новия ръководител Станислав Тодоров в служба, е започван разбори за ново ценото решение за електрическата и топлинната сила от 1 април, само че то нямало да докара до повишаване.

Забраната да се пипат цените на тока и парното бе наложена в средата на декември 2021 година, дни след идването на власт на държавното управление на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, който се ядоса на Комисията за енергийно и водно контролиране, че разгласи в деня на заклеването му желание за съществено повишаване на тока и парното от 1 януари 2022 година Мораториумът е в действие до края на 31 март. Дотогава комисията освен би трябвало да е разгласила своите планове, само че и да е провела публичните разисквания и съвещания по изключително определяните цени от 1 април, Отделно всички компании по веригата би трябвало да внесат своите заявки за цени в постоянния регулаторен интервал – от 1 юли 2022 година до края на юни 2023 година

В политическата мощ до преди два дни имаше настройка нейни депутати да изискат удължение на мораториума върху цените на тока и парното, с желанието той да важи до края на юни и да се влезе в естествения регулаторен интервал. Причината бе да се изчака да се видят по-устойчиви трендове на пазарите на ток и газ, където от началото на войната има съществени придвижвания нагоре и надолу, което пречи на по-стабилни прогнози, обясниха народни представители от " Продължаваме промяната " пред Mediapool.

Правителството обаче очевидно счита, че по-добрият вид е да се наблюдават от близко процесите и да се вземат решения в придвижване.

" Не стои на дневен ред удължаването на мораториума Изготвя се ново ценово решение от страна на новия състав на регулатора, което няма да докара до покачване на цената на електрическата енергия ", съобщи Асен Василев и посочи, че не става въпрос за опазване на настоящата от 1 юли 2021 година цена на тока, а за ново решение.

Доколкото обаче той разгласи, че обезщетенията поради скъпия ток остават до 31 март, а те включват и помощ за електропреносния оператор и електроразпределителните сдружения, не е ясно по какъв начин Комисията за енергийно и водно контролиране ще намести в бъдещите цени тези поемани в този момент от страната разноски, без да се наложи покачване на крайната цена за бита.

По думите на Василев новият регулатор създава и стартирането на нов сегмент за търговия на борсата за ток, в който да се оферират контракти за 12 и 18 месеца на по-ниски цени от сегментите " ден напред ". Освен това от 15 март се чака да проработи едната турбина на ПАВЕЦ Чаира, което също да се отрази в цените на пиковата сила и да ги понижи, сподели Василев.

Експерти разясниха, че следва и пълноводният сезон и увеличение производството на ток от хидроцентрали, чиито цени са много ниски и това също би трябвало да натисне надолу борсовите цени на тока.

По думите на енергийния министър Александър Николов работи се интензивно за ускорение и облекчение на бизнеса при построяването на ВЕИ централи за лични потребности, в това число се беседва с вложители, които да обезпечават финансирането на такива мощности, защото те имат допустимо най-евтината сила.

Според Асен Василев не се чакат и " трагични решение в цените на парното, защото повишаването на природния газ от 1 март е единствено 3.5 % ". Спрямо заложената ц ценат ана топлофикациите стойност на синьото гориво при започване на предишния юли обаче повишаването е много съществено и до момента топлосналдителните сдружения също бяха обезщетени отчасти за разликите в избраната и пазарната цена на газа. Без сегашните обезщетения, плащани от страната, изобщо не е ясно по какъв начин енергийният регулатор ще изведе решението на ценовата формула до краен резултат да няма по-сериозно повишаване.

По думите на финансовия министър остава обаче казусът с неплащането на сметките за газ от страна на столичното парно, а " положителната вест е, че отоплителният сезон завършва на 31 март ".

Правителството остава в контакт с бизнеса и ще следи сетуацията на електрическата енергия пазар и при нужда ще се мисли дали д асе вземат нови ограничения за компенсирането на разноските за ток и газ, показаха Василев и енергийният министър Александър Николов.

" Да предвиждаме всички вероятни ходове по време на война е невероятно ", съобщи енергийният министър и увери, че сега няма усложнения нито с подаването на съветския газ, нито с доставките на недопечен нефт за рафинерията " Нефтохим " в Бургас. Той изясни, че с месец – до края на април, е продължен интервалът за черпене на газ от хранилището в Чирен,

Преди ден от енергийния регулатор на собствен ред оповестиха, че добивът от газовите ресурси е спрян и даже се нагнетяват спомагателни количества. От " Булгартрансгаз " обясниха пред Mediapool, че по-скоро става въпрос за виртуално салдиране на потоците и вместо да се черпи газ от хранилището се употребява суровината, планувана за нагнетяване.

Проведени са диалози с различни снабдители освен за полутечен газ, сподели за следващ път Николов и още веднъж изясни, че в случай че се стигне до там това ще е на пазарни по-високи цени, което ще се отрази върху цените за потребителите, до момента в който сега се играе с количествата от Чирен. Това е разрешило, до момента в който цените в Европа се покачват с над 30 %, у нас покачването за март да а единствено 3.5 %, означи енергийният министър.

Относно активността на " Лукойл Нефтохим " той изясни, че и сега бургаската рафинерия работи с 40 % неруски нефт, и няма проблем да са и 100 %, стига да не се затвори Босфора за танкери поради войната в Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР