Не сте забравили двата ни репортажа от разпадането на Къщата

...
Не сте забравили двата ни репортажа от разпадането на Къщата
Коментари Харесай

Как зарязаха Стария град

Не сте не запомнили двата ни репортажа от разпадането на Къщата на Ламартин – един от знаците на Стария Пловдив. Алармирахме за идното сриване на този прословут монумент на културата, само че и на корумпираната безскрупулност на локалната власт и през 2017, и през 2018 година, тъй като гледката е в действителност покъртителна. А в миналото това беше креативният дом на Съюза на българските писатели, наследили пловдивския дом на гениалния френски стихотворец.

Странно е, че от бюджет 75 млн. лева за евростолица на културата, не се откриха най-малко 100 000 лева да бъде стегната тази фантастична къща досами Античния спектакъл. Още по-голяма засегнатост е позволението за построяването на колосален бетонен бутор, наподобяващ остаряла къща оттатък калдаръма на Ламартин. Същите тези хора ръководят европейска столица на културата?!

Къщата на Ламартин не е индивидуален случай. Много са такива умиращи монументи на културата в „ европейската столица на културата”. Отидете и ги вижте, до момента в който не са се сринали в сгода на безкрайните апетити на локалните мафиотски търбуси, които единствено това чакат, с цел да ги заравнят като дюните на Смокиня и да си вдигнат мутробароковите покои.
Колегите от Под тепето извадиха още един присъщ образец - някогашния градски „ храм” на районното звено на Паметниците на културата (НИНКН днес). Каква подигравка, нали?!

Къщата на Драган Калофереца в Стария град, за която неведнъж сме писали, се употребява за заслон от бездомници, защото се оказва, че достъпът до тази старост в сърцето на архитектурния резерват е свободен. Това разкри изкуствоведът доктор Елена Радева- Николова, началник на асоциация Art Gallery Constantin France. Тя надникна иззад отключената врата на културно-историческата полезност и алармира за протичащото се там във Facebook.

„ Попаднах във филм на ужасите. Къщата наподобява злокобно, както можете да констатирате. Да не приказваме,че вътре се въдят гризачи, има разхвърляни бутилки, следи от наркомани, а в бурните бурени, които са като гора, може да възникне пожар”, сигнализира доктор Радева- Николова, която живее във Франция, само че бе в Пловдив в последните дни поради задължения около откриването на Европейска столица на културата.

Тя напомня, че това е една от най-ценните къщи в Стария град. Бившият Дом на реставратора е монумент на културата с национално значение. „ Прогнилата дървена врата с ръждясала брава е “уж” подсилена със закован гвоздей, като в тялото на Христос. Чудо е, че още не е опожарена,както тютюневия склад…”.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР