Не става въпрос да се даде зелена светлина на РСМ,

...
Не става въпрос да се даде зелена светлина на РСМ,
Коментари Харесай

Посланикът на Франция: Трябва да бъде създадена възможност за помиряване между България и РСМ

" Не става въпрос да се даде зелена светлина на РСМ, с цел да влезе в Европейски Съюз, а става въпрос за слагаме начало на договаряния, а те ще лишават много години. Съзнаваме, че са налице разногласия сред две прилежащи страни. Най-важното - би трябвало да бъде основана опция за сдобряване сред двете страни ". Това съобщи в " Светът и ние " нейно превъзходителство Флоранс Робин, дипломат на Франция в България. Тя разяснява целите на Франция за идното председателството на Европейски Съюз, което стартира от Новата година.

" Имаме две цели - да създадем по този начин, че да бъдат открити положителни пътища за Република Северна Македония, а не да стане по този начин, че тя да изпадне в обстановка, която би я дестабилизирала. Освен това България, която е братска страна и член на Европейски Съюз, може да направи по този начин, че да помогне. В същото време законните ползи на България би трябвало да бъдат предпазени ", сподели Н.Пр. Робин.

Според дипломат Робин Балканите са в сърцето на Европа.

" Това е правилно както от географска точка, по този начин и от историческа. Имали са доста значима роля в ориста на Европа, по тази причина президента Макрон е уверен, че Европа би трябвало да се ангажира с Балканите, както от политическо, по този начин и от икономическо отношение. Трябва да се създадат старания за вложения, за развиване на инфраструктурите, за повече взаимност. От политическа позиция би трябвало да се обясни каква е европейската вероятност за Балканите ", сподели дипломат Робин.

По отношение на Шенген Н.ПР. Робин сподели, че Европейска комисия от много години приказва, че България е изпълнила всички механически условия за присъединение към Шенген, само че това което Франция счита е, че в комплексната обстановка не можем да приказваме просто за България.

" В обстановка на хибридни войни, при които се употребява миграцията на външните граници на Европейски Съюз - видяхте какво става в Беларус - ние преди всичко би трябвало да реформираме Шенгенското пространство. Президентът Макрон желае, както във връзка с еврозоната, да има политическо управление - т.е. министрите на вътрешните работи да могат да взимат политически решения да ръководят - да споделят по кое време да бъде затворена и отворена външната граница на Европейски Съюз, по този начин както става за вътрешните граници. След една такава промяна, рамката ще бъде доста по-ясна и Шенген ще може да се отвори към страни, които чакат да се причислят. Шенген не може да бъде единствено административно пространство. На първо място това е политическо пространство, което обезпечава сигурността на всички жители ", сподели дипломат Флоранс Робин.

Н.ПР Робин разяснява целите на Франция за идното председателството на Европейски Съюз по този начин:

" Бихме желали Европа да стане още по-суверенна, още по-могъща в света, да може да прави своите избори. Президентът Макрон концентрира френското президентство към три оси. Една по-суверенна Европа, която ръководи границите си, може да се отбранява. Второ - една Европа, която избира нов модел на напредък, която може да избира новаторски промишлености на развиване, да основава благосъстояние като съблюдава екологичните условия и естествено, една обществена Европа, която е деликатна към своите жители и желае те да бъда по-добре платени. И най-после една Европа, която отдава внимание на своите полезности, на правовата страна на въпросите свързани с младежта. 2022 година ще бъде година на младежта. Смятам, че би трябвало да вдъхнем вяра на тази юноша ".

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР