Не става дума за шампиона Барселона. Не става дума за

...
Не става дума за шампиона Барселона. Не става дума за
Коментари Харесай

Жирона в страната на чудесата

Не става дума за първенеца Барселона. Не става дума за Джуд Белингам и неговия Реал Мадрид. Не става дума даже за непрекъснатия в последната декада кандидат за короната в Испания Атлетико Мадрид. Става дума за непретенциозния, само че безпределно приветлив отбор на Жирона, който сега се намира в необятната страна на чудесата и не желае да си купува билет за връщане към действителността.

Отборът има 10 победи от 12 мача в Ла Лига досега през сезона. На върха е в класирането с 2 точки пред втория - гранда Реал от столицата Мадрид. И всичко това се случва на тим, който играе едвам четвъртия си сезон в испанския хайлайф и населява най-малкия стадион от всички 20 състава в най-горното равнище на футбола в иберийската страна. Къде обаче се корени триумфът на Жирона?

¡¡LÍDERES EN SOLITARIO!!

31 puntos de 36.
Equipo más goleador de (29).

️ El de.
— LALIGA (@LaLiga)

Може би - 1000 благи на север. В Манчестър. През 2017-а година отборът става един от първите, който се причислява към Manchester City Football Group (CFG) - организация, която популяризира структурните хрумвания и футболна експертност на британския клуб по света. Жирона стартира да разполага с играчи, които са отвън сметките на Хосеп Гуардиола и " жителите ", само че въпреки всичко имат отлични качества за привидно по-скромни откъм цели клубове. Най-простичък образец включва нападателя Тати Кастеянос, който вкара 14 гола през предишния сезон, откакто беше притеглен чартърен от Ню Йорк Сити - различен член на CFG - и по-късно беше продаден на Лацио за сума от порядъка на 20 милиона евро. И сега в Жирона има обилие от състезатели, чиито връзки могат елементарно да бъдат проследени до Манчестър Сити. 19-годишното крило Савио, който към този момент има 3 гола и 4 асистенции на сметката си, е чартърен от следващия клуб от веригата CFG - Троа. Десният халф Коуто, който е на 21 години, е взет краткотрайно непосредствено от Сити. Същото важи и за полузащитника Ерера, който даже беше притеглен с непрекъснат контракт от " жителите " и към този момент има зад тила си 4 попадения, а и е вторият най-фаулиран футболист в цялата Ла Лига. Да не приказваме и за евентуално най-важния състезател на испанския състав сега - Алейш Гарсия, който също е бил част от Сити в предишното си и даже има 9 мача за " небесносините " във Висшата лига в интервала 2015 - 2017. Не на последно място - един от най-високопоставените чиновници в управлението на Жирона е... Пере Гуардиола, братът на Пеп.



И въпреки всичко не трябва да слагаме всичко под общ знаменател. Президентът на тима Делфи Гели стартира и завършва кариерата си в Жирона (носи фланелките на Барселона и Атлетко Мадрид), а административна служба заема от 2015-а насам. Година по-рано на позицията състезателен шеф застава друга персона, обвързвана с Каталония - Кике Карсел. С работата си и далновидните си ходове от позиция на прехвърлянията Карсел заслужи нов контракт с клуба до 2027 година. Сред привлечените за малко пари, отговарящи на свития бюджет, в редиците на Жирона през последните години бяха Мигел Гутиерес, Ерик Гарсия, Дейли Блинд, Виктор Циганков и Артьом Довбик.

И няколко думи за треньора. Мичел най-добре знае какво е да си ментор на сходен тим. Стартира в сектора с Райо Валекано, като печели промоция с тима през 2018-а. После е уволнен на идващия сезон, когато надвисва сянката на изпадането. Идва време за Уеска, където сюжетът се повтаря. За да пристигна време и за Жирона, с които още веднъж се изказчва една дивизия нагоре. И сега е на върха в испанското състезание. А с цел да бъде иронията изцяло приключена, на следващия ден следва посещение на Райо Валекано, където Мичел прекарва 17 години като играч, а след това е уволнен, както стана дума, тъй като е заплашен от изпадане. Сега сходна орис не наподобява допустима. Следваща спирка - Шампионска лига!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР