Не става дума за сделка, за това какво е най-полезно

...
Не става дума за сделка, за това какво е най-полезно
Коментари Харесай

Николай Денков: Реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на Лукойл

" Не става дума за договорка, за това какво е най-полезно за България. Предложението да се анулира дерогацията е невероятно ".

 

Това съобщи министър председателят Николай Денков пред публицисти в Благоевград по отношение на дерогацията на вноса на съветски нефт и отговорностите на " Лукойл " към хазната.

 

По думите му това значи рафинерията да няма нефт след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите и запасите.

 

Реалистичното и свястно решение е да се съберат свръхпечалбите на „ Лукойл България “ от разликата в цените на съветския и неруския петрол, в сравнение с да бързаме с анулацията на дерогацията за преправка на съветски нефт, подчерта премиерът.


С последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане от октомври т.г. към 60% от свръхпечалбите на „ Лукойл България “ би трябвало да влязат в държавната хазна до 31 декември 2023 година

 

„ Очакваме „ Лукойл “ да съблюдава законите. Аз на думи нямам доверие. Това, което всички желаеме, е тези налози да влязат в хазната оптимално скоро и не по-късно от края на годината “, безапелационен беше министър председателят. Такъв е бил и фокусът на полемиката, която се организира тази сутринта с водачи на партиите, подкрепящи държавното управление.

Министър-председателят за следващ път дефинира като невероятно предлагането за прекъсване на дерогацията на „ Лукойл “ в границите на седем дни.

„ Това значи, че рафинерията няма да има нефт след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите ѝ.

 

Има разлика сред това „ Лукойл “ да може да работи с неруски нефт и да има подобен в наличност “, добави акад. Денков. „ Да, рафинерията може да работи с друг нефт, само че той се обезпечава с дълготрайни контракти, а те изискват месеци на договаряния. Именно това беше главната причина дерогацията да се прави на стадии “, акцентира той.

 

Предложението събраните средства от свръхпечалбите на „ Лукойл България “ да бъдат употребявани като обезщетения за понижаване на цената на горивата може да се окаже наказуемо от Европейската комисия. „ Аз бих бил внимателен да кажа тъкмо по какъв начин ще се употребяват тези средства. Със сигурност ще бъде в интерес на хората “, съобщи акад. Денков.

Министър-председателят разяснява и упованията пенсионерите да получат коледни надбавки тази година, макар че такива не са планувани в бюджета за 2023 година Много по-важно е да се покачат пенсиите, тъй че възрастните хора да получават по 50 лева всеки месец вместо един път или два пъти в годината като бонус и някой да печели известност, сподели министър председателят.

 

„ Този диалог не е завършил. Нека да забележим осъществяването на бюджета през месец ноември, тогава ще обсъждаме отново “, добави той.

 

Относно ръководещите Николай Денков даде оценка, че държавното управление си извършва управническата стратегия.

 

Относно подготовката ни за влизане в Еврозоната, Денков съобщи, че всички се дижи по проект. Той изрази надежда  на1 януари 2025 годината страната ни да бъде в Еврозоната ". 

 

Във връзка с Шенген министър - ръководителят изясни пред медиите в Блгаоевград какво прави България за влизането ни в Шенген, Той изясни, че страната ни не съставлява заплаха за влизане в Шенген. По думите му, ще е по-добре за другите България и Румъния да бъдат в Шенген. 

 

Премиерът Николай Денков посети Благоевград и взе участие в полемика за присъединението на България към еврозоната.

 

Поканата е от студентския клуб " Модел Европейски съюз " към Американския университет в България. По-рано през днешния ден Денков се срещна с възпитаници и преподаватели от Природо-математическата гимназия " Академик Сергей Корольов ", която отбелязва своята 50-годишнина.

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР