Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера

...
Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера
Коментари Харесай

Георги Панайотов: Не става въпрос за пилотска грешка при катастрофата с МиГ-29

" Не става дума за пилотска неточност никога. Вчера оповестих, че се организират две следствия. Едното на военна полиция, което се стреми да откри обстоятелствата и събитията, а другото на прокуратурата, което търси виновност. Аз служа си с данни на военна полиция, които са на мое послушание - те виновност не търсят и пилотска неточност не е тяхно умозаключение. Не е и мое умозаключение, не е и наше умозаключение ", съобщи служебният боен министър Георги Панайотов в за злополуката с изтребител МиГ-29 в Черно море.

" Никой не си е помислял да стоварва виновност на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна премия ", добави Панайотов.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, само че те са следствена загадка и не могат да бъдат обявени, сподели военният министър.

Той още веднъж удостовери, че към този момент е открит контакт с производителя и чакаме отговори дали тъкмо тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна.

Този, който я е създал, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или сложен вид дали ще е Русия или Украйна.

Надяваме се, че напълно са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, удостовери министърът.

Последните думи на майор Терзиев, записани в командния пункт, са " Поразих задачата ". Командирът въз основата в Граф Игнатиево споделил на министъра, че гласът му е бил спокоен и убеден.

Министърът още веднъж удостовери, че целта е падала доста по-бързо, допустимо е пламъкът да е прогорил парашута, още няма открити с решителност обстоятелства.

Защо задачата не е била прекъсната на мига, в който е станало ясно, че целта пада доста бързо, опита да изясни Панайотов. Спазени са условията за раздалеченост от брега и стартиране от 7000 м на целта. " Между 4 и 7 хиляди метра се прави стрелбата и тук е въпросът за какво тя не е прекъсната, щом целта е паднала под тази височина ", съобщи обаче той.

И водачът може да вземе решение за преустановяване на задачата, и този, който го командва от земята, разяснява още Панайотов. На 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, летели 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била сериозно ниска.

Пределната за учението е била 2000 м, само че 1200 е височина, от която водачът може да се измъкне,да вземе решение. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да наблюдава къде сега се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат.

Той сподели още, че не се е срещал с вдовицата на майор Терзиев, а единствено с майката и с брата на починалия ас се е видял, тогава брачната половинка му не е била в къщата и той не е разговарял персонално с нея.

Това е жена, която скърби и има моето цялостно състрадание, съобщи Панайотов във връзка пост на брачната половинка от на Терзиев от нощес, в който споделя, че всички се крият в " миши дупки ", а остават министъра да приказва празни приказки. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори подхванал ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

Той добави, че Шабла 2021 е обучение, което се организира не за първи път, следствието ще откри дали някой не си е приключил работата и би трябвало да понесе отговорност, разяснява той.

12 часа и 50 минути е нальотът на починалия водач от началото на годината. Ако не се беше случил този драматичен случай, до края на годината можеше да има към 60 часа нальот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, уточни Панайотов. Докато през 2024 година бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, подсети той.

Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, като че ли не е въображаемо след това по какъв начин ще ги поддържаме, разяснява служебният министър на защитата.

За съдействието сред Съединени американски щати и България в региона на защитата, само че и във всички останали области говорили президентът Румен Радев и Джо Байдън в Брюксел предходната седмица, заяви Панайотов. Тогава Радев имаше среща с американския президент в границите на срещата на върха на НАТО, в която взе участие и Панайотов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР