Не става дума само, че е ограничен свободният достъп, както

...
Не става дума само, че е ограничен свободният достъп, както
Коментари Харесай

Анализатор: Австрия поставя условия за Шенген, съдържащи много неприятни неща за България

" Не става дума единствено, че е стеснен свободният достъп, както е било и до момента, тъй като се подвигат рестриктивните мерки единствено на летищата. Големият проблем е обвързван с изключителните условия, които се слагат за България. В тях има две рискове . Първата е настояването за усилване на контрола по границата сред България и Румъния. Ако би трябвало да се ускори контролът, това не става дума да е по ГКПП-тата, а там, където мигрантите търсят пробиви. Би било доста зле, в случай че това значи издигане на гранична ограда като с Турция по сухопътната граница с Румъния. Това ще значи България да се изолира, а да се даде опция на Румъния да се сближи с Шенгенските страни ".

Журналистът посочи като втори риск приемането на изискването да " изпомпаме от Австрия незаконни мигранти " и уточни, че сходно нещо е приела Албания по отношение на Италия:  " Това я прави нещо като утайник за нежелани мигранти, което е неуместно ние да приемем като страна от Европейски Съюз ".

Българската страна би трябвало да изиска обяснение какво имат поради австрийците, а не да го пояснява сама, изрично акцентира Терзиев:  " Ние нито ще го приемем, нито ще го отхвърлим. Просто ще желаеме информация в какво се състои тяхната самодейност. Това може да стане още през днешния ден на срещата на вътрешните министри в Словения. Очаквам там да се получи някакво изясняване ".

От нас се желае нещо, което не е желано от други страни и ние не трябва да се съгласяваме за нас да се измислят специфични правила , съобщи журналистът.

Според Светослав Терзиев Румъния е удовлетворена от изискванията на Австрия, тъй като, в случай че стартира връщане на нежелани мигранти, те ще се върнат в България, а няма да останат в северната ни съседка:  " Румъния това не я визира толкоз доста. Тя може и да ускори контрола по границата с България. Притесненията, които засягат България, Румъния не я вълнуват чак толкоз и тя гледа възможните изгоди ".

Той счита, че заради напредналостта на Букурещ, защото против тях няма възражения от Нидерландия, а против България те остават, румънското държавно управление може да реши, че няма потребност да се усеща чак толкоз обвързана с България, която изостава, и да създадат крачка напред.

" Главният трафик е по суша. Проверките и контролът по сухопътните граници и по вода ще продължат ", изясни още журналистът.

Румъния чака решението на нидерландския парламент за България и тогава ще направи проект за бъдещите си дейности

Румъния чака решението на нидерландския парламент за България и тогава ще направи проект за бъдещите си дейности. Това съобщи министър председателят на страната Марчел Чолаку, представен от Диджи24 и Българска телеграфна агенция.

" Ние се интересуваме от договарянията, които ще приключат с Нидерландия. Там имаше избори и следва решение за България. Очакваме това решение, с цел да забележим метода на Румъния напред. Справедливо е по отношение на прилежаща страна като България да се изчака. Ще приказвам и с президента на Румъния, тъй като той съставлява страната в Европейския съвет ", посочи министър-председателят.

Запитан за изискванията, които Австрия слага във връзка с бежанците и за укрепването на границите, Чолаку изясни, че не е видял сирийци или афганистанци, които желаят да живеят в Румъния.

" Предполагам, че не можем да ги принудим. Но дано да няма повече произшествия като този с кмета на Бая Маре господин Керекеш, който съумя да пресече границата с персоналната карта на собствен братовчед, с 10 години по-млад от него ", акцентира министър председателят.

Според него настояванията на Австрия не са пресилени и Румъния би трябвало да укрепи границите си и да навлезе в нов стадий на цифровизация.

" На първо място е нужна цифровизация. Имаме стратегия от комисията за границата с Украйна. Имаме пилотен граничен пункт със Сърбия, който работи доста добре. В момента на един граничен пункт има четири системи за цифровизация. И четирите не са интегрирани. Необходимо е Румъния да навлезе в стадий на цифровизация. Ако не може с добра дума, принудително ", сподели Чолаку.

Той добави, че следващата година, при унгарското председателство на Съвета на Европейски Съюз (юли-декември), Румъния ще продължи договарянията за втората стъпка за влизане в Шенген - по суша.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР