Не спада напрежението в Тунис - в редица градове продължават

...
Не спада напрежението в Тунис - в редица градове продължават
Коментари Харесай

Тунис изпрати 2000 войници да пазят институции от протестиращите

Не спада напрежението в Тунис - в редица градове не престават конфликтите сред стачкуващи и служители на реда, на третия ден от митингите против ограниченията за строги икономии, предвиждани от управляващите, съобщи " Франс прес ". Според " Ройтерс " задържаните от сряда вечерта насам са минимум 300 души, а през цялото време на митингите в понеделник - близо 600.

Тунизийското министерство на защитата заяви, че над 2000 бойци са ситуирани из страната, с цел да пазят " суверенните институции ", банки и пощенски станции, написа Анадолската организация. " Ройтерс " цитира очевидци, които описват, че в Тала, край границата с Алжир, бойци са били изпратени, откакто протестиращи запалили постройката на организацията за национална сигурност и принудили полицията да се отдръпна от градчето. Това постанова и влизането на армията в града. Демонстрации имаше и в разположения в северен Тунис курорт Сус.

От понеделник в страната не престават обществени безредици, малко над седем години след началото на " арабската пролет ", която смъкна от власт управлявалия 22 години Зин ел Абидин Бен Али. Миналата седмица мирни стачкуващи стачкуваха тук-там против повишаването и бюджета, предусещащ строги икономии, както и против повишението на налозите. В северозападния град Силиана младежи хвърляха нощес камъни и коктейли " Молотов " по чиновници на реда и направиха опит да нахлуят в постройката на локален съд. Полицията отвърна със сълзотворен газ.

Нови безредици имаше в бедната централна област Касрин, където тинейджъри се пробват да блокират пътища със запалени гуми и замерват с камъни служители на реда. Десетки стачкуващи излязоха на улиците в Тебурба на 30 км западно от столицата, където предния ден бе заровен индивидът, умрял по време на нощните конфликти в понеделник. Полицията употребява огромни количества сълзотворен газ, съобщи локален гражданин. Местни медии оповестиха за сходни подиуми и в покрайнини на Тунис, написа " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

 Тунис изпрати 2000 бойци да пазят институции от протестиращите
© Associated Press

При посещаване в Ел Батан покрай Тебурба през вчерашния ден министър председателят Юсеф Шахед осъди " вандалските " дейности, които съгласно него " обслужват ползите на корупционните мрежи, като отслабват страната ". Той упрекна лявата партия " Народен фронт ", оповестила се срещу бюджета. В конфликтите през нощта против сряда бяха ранени 49 служители на реда, а 237 души бяха задържани, оповестиха управляващите, без обаче да осведомят за броя на потърпевшите стачкуващи.

Най-малко 10 разнообразни региона в Тунис са наранени от демонстрациите. Не всички са съпроводени от принуждение - в столицата студенти стачкуваха в театъра, преди да тръгнат към вътрешното министерство. Очаква се огромна проява, планувана за петък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР