Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите

...
Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Маските намаляват разпространението на заразата

Не считам да се стигне до затваряне на учебни заведения. Родителите и учениците са виновни. Това съобщи в ефира на шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Според него може да има леко нарастване на случаите, като акцентира, че до момента откритите инфектирани възпитаници и преподаватели не са се инфектирали в учебно заведение. " Над 500 възпитаници са под карантина досега. При контакта на учениците сега след първата седмица в училище се чака нарастване на заболелите, само че е значимо по места по какъв начин се съблюдават ограниченията ", изясни той.

Кантарджиев беше безапелационен, че маските понижават разпространяването на болестта. Той даде образец, че в случай че имаме показател на разпространяване 1 към 2 или един човек заразява двама - при носене на маски той става 1 към 1. " Няма и една научна публикация срещу маските ", безапелационен бе проф. Кантарджиев и добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските спомагателни основават отбрана и от тях. 

Темата беше коментирана и от математика на Националния действен щаб проф. Николай Витанов в ефира на.  " След празниците ще тръгнем по няколко вероятни сюжета. Мерките са съответни и нищо не ме смущава. Моменталното слагане под карантина е положително, тъй като по този начин се пресича клъстера. Влизаме в образователната година с към 30 случая на инфектирани възпитаници от система, която е от 700 000 учащи се и десетки хиляди учители. Това е нищо. Ако ограниченията се съблюдават, то през октомври не се чака нищо трагично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, тъй като той е сериозен – там са изискванията за разпространяването на Коронавирус, както и на останалите вируси. Декември няма доста работни дни. Тогава ще настъпи краят на годината и на първия период, по този начин се избавя присъствената образователна година ", изясни още проф. Витанов.

По мотив разпространяването на COVID-19 у нас проф. Витанов съобщи: " Това, което се обрисуваше като неприятен вид за септември, е положителният вид за октомври. Все още се намираме в по-спокойна конюнктура, която се чака да продължи и в част от октомври ".

" Към края на октомври ще достигнем 1000 умряли, това е под междинното международно ниво ", предвижда математикът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР