Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори,

...
Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори,
Коментари Харесай

Димитър Ганев: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват

Не считам, че това болшинство е застрашено от нови избори, даже и след ротацията , изясни пред Димитър Ганев, политолог от проучвателен център " Тренд “.

" През последните седмици ставаме очевидци на ежедневни несъгласия сред сътрудниците. Трябва да свикнем с това. Не мисля, че ще има сериозна смяна на връзките сред главните обединения – ГЕРБ и ПП-ДБ. Вероятно ще се сменят няколко държавни управления.

Не виждам по-добра парламентарна настройка в границите на това Народно събрание за основните играчи ".

Политологът не съзира и интерес от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ за нови предварителни парламентарни избори.

" Коя от тези две обединения ще има по - добър резултат? Нито една.

Рискът от появяването на нов политически състезател, който да обере протестния избор и да понижи относителния дял на ГЕРБ и на ПП-ДБ в идващото Народно събрание, също е сериозен . Отваря се поле за подобен ".

И въпреки всичко - болшинството сега няма опция, която да го заплашва – нито в Народното събрание, нито отвън него, акцентира Ганев.

" Разбирайки това, ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи се пробват вътрешно да се надцакват . Всяка една от тези обединения желае да излезе в по-добра преговорна позиция в края на февруари. Всеки привижда другия като конкурент на възможни нови избори, а не толкоз като сътрудник. Това ще бъде динамичността в идващите няколко месеца ".

Опасно е извънредно ниското доверие в кабинета , означи политологът.

" Данните на „ Тренд “ сочат, че има единствено 20% позитивна оценка за работата на държавното управление.

Притеснителна е и неналичието на съществени управнически резултати. Приоритететите - Шенген и еврозоната, не са непосредствени вероятности ".

Вероятно ще има опити за презареждане - подобен подтик би била ротацията и промяната на кабинета , уточни още Ганев.

Политологът не счита, че може да има съществено електорално разбъркване, подбудено от ляво-центристки блок към Корнелия Нинова.

" Може да има опит за ребрандиране на Българска социалистическа партия, само че това няма да промени нищо радикално. В лявото има жизнеспособност, само че Българска социалистическа партия не наподобява като действителна опция на това ръководство ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР