Не смятам, че Конституционният съд ще обяви цялото решение за

...
Не смятам, че Конституционният съд ще обяви цялото решение за
Коментари Харесай

Ива Митева: Поправките в Конституцията са на ръба или противоконституционни

Не считам, че Конституционният съд ще разгласи цялото решение за избора на новите конституционни съдии за противоконституционно. На елементарен език – мандатът им няма да бъде 9 години, а ще бъде 7 години. Това е с решителност. В предходните решения през годините на никое място не е записано за мандат се избира парламентарен арбитър. Кое постановяваше експлицитното в този момент записване – различен въпрос е. Това е надхитряне с Конституционния съд, което няма по какъв начин да мине. Това разяснява в ефира на някогашният ръководител на Народното събрание Ива Митева.

„ Познавам се с Десислава Атанасова прекомерно добре. С Борислав Белазелков имах опция да работя във връзка с една концепция за преструктуриране на съдиите по вписванията, които спряхме. Иначе имам усещания от сътрудници от правосъдната система. Впечатленията ми за него като правист са прелестни. Притесненията ми по принцип са, че когато се избира от квота – президентска или парламентарна, не би трябвало да се избират хора от правосъдната система. Съдебната система сама си има своя квота и би трябвало да се попълня от правосъдната система. Иначе се получава капсулиране на Конституционния съд и метод на мислене, който е прекомерно принципен “, уточни Митева. 

Белазелков към този момент е бил издиган през 2015 година. Тогава не е подсилен от гилдията. Не е редно да влиза през парламентарната квота, добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР