Не смятам, че е редно това, което предложиха шестимата бивши

...
Не смятам, че е редно това, което предложиха шестимата бивши
Коментари Харесай

Каракачанов: Бившите военни министри лъжат грозно

Не считам, че е редно това, което предложиха шестимата някогашни министри на защитата - да дадем оръжия на Украйна. Някои от тях са управлявали военното министерство служебно за по два-три месеца и не могат да приказват за това, това споделя пред " Труд " Красимир Каракачанов.

Хубаво е да се попитат тези 6 военни министри какво направиха те за превъоръжаването и модернизацията на Българската войска, с цел да забележим в този момент какво да дадем от това, което ни е останало след тях.

Като погледнем по времето на някои от тези 6 министри - сред тях има най-малко двама, които са грамотни хора, които почитам - да попитаме за какво бяха рязани български самолети, хеликоптери, танкове, ракети, кораби - всичко.

Защо унищожихме Противовъздушна отбрана отбраната си? Защо нарязахме всичките си самолети МиГ 23? Защо нарязахме Су 25 и МиГ 21?

Цялата тази военна техника беше унищожена по времето на някои от тези 6 министри. Давам единствено един образец. България имаше до 1991 година публично 2400 танка, а действително 3200. В момента имаме малко над 10 % от тях. Това въоръжение в действителност не беше нарязано.

Голямата спекулация тук е, че един танк е бил продаван за 80 000 лв., несъмнено 4 пъти по-малко, в сравнение с в случай че го бяха продали за скрап. И една част от тези танкове, които бяха продавани за по 80 000 лв. на численост, бяха ремонтирани от частни компании във военноремонтни фабрики и изнесени в Африка за по няколко милиони за брой.

Тези хора ли ще ми приказват какво би трябвало да вършим?

Двама от тези служебни министри се бяха появили преди 2-3 дни с предлагането незабавно да махнем останалите ни 8 самолета МиГ 29 и ремонтираните и осъвременени Су 25. Защото били съветски и тъй като американците нямало да ни дадат F 16 Block 70, които сме си платили. Това са освен некомпетентни хора, само че са и грозни лъжци.

Американците не ни давали, бавели даването на F 16, тъй като не желали техните самолети да бъдат в една база с съветските, с цел да не изтече класифицирана информация. Това е неистина! Поради простата причина, че когато сключвахме контракта с американците, те бяха наясно и доста добре знаеха, че ние няма да свалим от въоръжение МиГ 29 и че МиГ 29 и F 16 ще бъдат на една и съща авиобаза - „ Графа “.

Но в разнообразни браншове и няма безусловно никакъв достъп на никакви външни хора, които работят по МиГ 29 до самолетите F 16. И тези министри би трябвало да знаят това, само че лъжат, плашейки българското общество.

Ако тези хора са ми аршин какво би трябвало да върша във външната политика, почтено казано е най-малкото несериозно, с цел да не употребявам други квалификации.

И друго нещо, което ми направи усещане още първия ден, като станах министър на защитата. Всички тези руски ученици, приключили руски военни академии, през днешния ден са най-големите натовци. Хайде стига с тези комплекси за непълноценност. Такова е било времето, приключил си в Съюз на съветските социалистически републики.

Няма потребност да продадеш в този момент България, с цел да покажеш, че си ортодоксален натовец и да се подмажеш на американците. Това е унизително и приканвам обществото изобщо да не слуша тези хора. Те не заслужават внимание.

Други пък, ултрарусофили, настояват, че България е изнасяла оръжие за Украйна.

Оръжие сме изнасяли за всички страни, които не са ембаргови. Разрешение за експорт се дават на компании. От България се изнасяше и изнася доста въоръжение и в случай че страната не е ембаргова, какъв е казусът?

Имаше митинг от страна на азербайджанския дипломат, че български компании изнасяли оръжие за Армения. Само че Армения не е ембаргова страна. Украйна също не е такава страна.

Продава се въоръжение, създадено в български фабрики, на български и задгранични компании. Но всички тези компании, най-малко публично, са изнасяли въоръжения за страни, които не са били в ембаргов лист и с които имаме право да търгуваме. Нормално е България да е изнасяла и за Украйна, въпреки че действително видяно, ние нямаме кой знае какви благоприятни условия да изнасяме нещо за тази страна, защото украинският ВПК допреди войната беше сносно работещ.

Това, което ние произвеждаме в България, те също го създават. И руснаците нямат никакво съображение да претендират, че ние сме изнасяли за Украйна. Ако не бяха сложени под ембарго, щяхме да изнасяме и за тях.

Това не значи, че в този момент, в тази война, в този спор, ние би трябвало да вземем страна, предоставяйки въоръжение. Още по-малко пък да предоставим въоръжение, което нашата войска употребява сега. Защото същите тези двама министри предлагаха да си дадем самолетите МиГ 29 и Су 25 и ракетните комплекси С 300 на Украйна. Това значи да закрием военновъздушните си сили. Означава, че в две авиобази безусловно би трябвало да уволним работещите там.

Цялата тази акция против МиГ 29 и Су 25 е ориентирана в една посока - да се вземе решение те да бъдат свалени от въоръжение, с цел да могат да бъдат предоставени на Украйна. Тези хора са подготвени да унищожават българската бойна авиация, с цел да угодят на външните си ментори.

Това се назовава национално изменничество.

А в случай че се поразровим за връзките на някои от тях с Украйна, ще стане още по-интересно и ще се разбере тъкмо защо става дума. Но не мога да схвана в тази страна има ли служби за сигурност или единствено гоним хипотетични съветски шпиони...

Тези служби да се позаинтересуват за какво тези хора приканват да унищожим нашата бойна авиация преди да сме получили новите самолети.
Ако някой каже - дайте да дадем самолети на Русия, ще го подгонят отвред. Но да ги дадем на Украйна било атлантическа взаимност. И едното, и другото се назовава тъпанарщина и национално изменничество.

Нашият народен интерес в този момент е тази война по-скоро да завърши, с цел да се възвърне стопанската система на Европа. Като споделям да завърши, имам поради да спрат бойните дейности. Но това, което следя, е извънредно смущаващо. Европейски Съюз би трябвало да е основателя на сериозна мирна самодейност. Какво е направила Урсула фон дер Лайен по тематиката? Нищо.

Макрон звъни на Путин, австрийският и немският канцлер вървят да посредничат. Европейски Съюз би трябвало да бъде основател за прекъсване на огъня и на договаряния сред Европейски Съюз и Русия. Путин и Зеленски очевидно няма да седнат на една маса, това е невероятно.

За Путин е ясно, че Зеленски не взема независимо своите политически решения. Конфликтът е сред Русия и Украйна, единствено че последствията ги заплащат жителите на Европейски Съюз. Ние ще платим окончателната цена. Байдън и Борис Джонсън може да дават всевъзможни образци, само че те са минимално подвластни стопански. Докато примерно Германия е подвластна от съветските първични материали 42 %.

А България е подвластна на 95 %. И самодейността на България би трябвало да бъде в търсенето на спокойно решение, което да подсигурява независимостта на Украйна и нейната териториална целокупност, прекъсване на огъня. А не да се чудим по какъв начин да хвърляме съчки в огъня, с цел да продължава мъката.

Защото каквато и някогашна руска техника да извадиш и да дадеш на Украйна, тя е безнадеждно остаряла спрямо това, с което руснаците разполагат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР