Не смятам, че България ще обеднее от приемането на еврото.

...
Не смятам, че България ще обеднее от приемането на еврото.
Коментари Харесай

Пеканов: България няма да обедее след като приемем еврото

" Не считам, че България ще обеднее от приемането на еврото ". Това съобщи служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов пред БиТиВи. Той чака след приемането на еврото България да има повече контролни механизми и да се ускори финансовата непоклатимост.

България би трябвало да се стреми към по-тясна интеграция в европейските процеси, а европейските механизми могат да служат като поръчител за непоклатимост, сподели Пеканов.

За служебния кабинет продължава да бъде приоритет европейската интеграция, като също така могат да се приготвят всички защитни механизми за потребителите. Подготвя се и осведомителната акция за еврото у нас.

" Трябва да бъдем почтени за рисковете и по какъв начин институциите ще ги адресират ", акцентира служебният вицепремиер.

Пеканов изясни, че превалутирането след приемането на еврото 6 месеца ще е гратис, а по-късно през централната банка вечно .

Атанас Пеканов добави още, че България има доста добра връзка с Европейската комисия и чакаме средствата от Плана за възобновяване тази есен.

За визитата си в Хърватия и тамошното приемане на еврото, Пеканов изясни, че процесът по приемане на еврото в Хърватия върви добре, без терзания . Еврото ще стане публична валута от 1 януари 2023 година в Хърватия. Той е разговарял с жители и с бизнеса на Хърватия, които не са изразили терзания от закръглянето на цените в евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР