Не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна

...
Не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна
Коментари Харесай

Богомил Манчев: Не зависим от руския инженеринг, българската АЕЦ се обслужва от родни компании

Не сме подвластни от съветския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български нуклеарни компании, които работят в този бизнес. Това съобщи в " Денят стартира " Богомил Манчев, ръководител на УС на БУЛАТОМ.

Горивото е с съветски генезис, само че РОСАТОМ не е в забранителния лист, сподели той. Ако бъде подложен по наказания - 28% от американските централи ще спрат, тъй като получават уранов концентрат от РОСАТОМ. После ще мислим за нас, сподели той.

Към България има две оферти - едното е от " Уестингхаус ", които мога да произведат остарялото гориво и те имат още година, с цел да създадат разбор дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение е от ФРОМАТОМ. Който даде най-хубави условия за АЕЦ " Козлодуй " - той е, сподели Манчев.

Частите за замяна и поддръжка на АЕЦ-а обаче биха могли да бъдат проблем, само че има компании в Европа, където могат да се създават част от аварийните елементи - в Чехия и Франция.

По отношение на прекъсването на Топлоелектрическа централа Марица 3 шефът на БУЛАТОМ съобщи, че централата има сложно позволение и в случай че има някакви нарушавания, би трябвало да ги оправи и да възвърне работа. Инсталираната мощ на ТЕЦ-а е 120 мегавата, само че те работят под 100 мегавата. Ако достигнем оптималните нарушавания - без значение на кой Топлоелектрическа централа - тъй като нарушаванията се регистрират на всички въглищни централи и се наложи да спрем нашите централи - ще затворим от към 4 000 мегавата мощности, което е 16 млн. мегават часа произвеждане на електрическа енергия на годишен проект. Т.е. 100 % ще прекъснем износа и ще имаме недостиг, а няма доста непотребна сила към България, сподели Манчев.

На въпрос за какво в този момент се подхващат ограничения с Топлоелектрическа централа Марица 3, в случай, че са направени към този момент 23 нарушавания от страна на централата, Манчев предложи да се зададе въпроса на предходните два министъра на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

Много елементарно с лека ръка затваряме, само че проблем е за хората, които работят, сподели той

" Европейски Съюз искаше да затвори всички ТЕЦ-ове до 2025 година, само че ние се преборихме като страна да го създадем до 2038-а година. Но и до 38-а година няма нищо да създадем, тъй като сме такива - хитруваме. Смятаме, че на нас ще ни се размине. Два мандата приказваха, че ще получим дерогация, от какво да получим дерогация? Не представляваме никакъв значителен принос ", сподели шефът на БУЛАТОМ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР