Не сме я виждали в съдебната палата по какви дела

...
Не сме я виждали в съдебната палата по какви дела
Коментари Харесай

Учителка по руски предотврати измама на адвокат

Не сме я виждали в правосъдната палата по какви каузи се явява, никой не знае, споделят за юрист Мария Славкова-Делова от юридическата колегия в Пловдив. Но в действителност не са напълно прави, тъй като Делова е влизала най-малко по две каузи в постройката, въпреки и в качеството си на подсъдима, а не на бранител. И е наказана и по двете за измами.

Втората присъда е напълно скорошна - на 30 юни тя получи 4 години и 9 месеца затвор, откакто районният съд одобри, че Делова и сътрудникът Крум Стоянов са завлекли 10-ина души с обещания да им продадат преференциално жилища на закъсали с ипотеката хора.

До покупко-продажби по този начин и не се стигнало, само че излъганите им броили 27 177 лева Първата присъда е от февруари 2021 година и е за машинация на българин, живеещ в Съединени американски щати. Той я наел за юрист по дело против родственици и тя му показала банкова сметка, с цел да преведе държавната такса от 2914 лева

Само че сметката не била на районния съд, а нейната персонална. Наказанието за това е 6 месеца условно.

Преди 4 години майката на Делова – Дима Димова, почитан дълготраен учител по съветски език в Английската гимназия в Пловдив, предизвести за друга готвена от щерка машинация. Този път ставаше дума за публикация, че се набират музиканти за скандинавските страни с месечен хонорар от 8000 евро.

Димова разгласи обществено, че сходно възнаграждение е немислимо. До наказателно гонене по този случай не се стигна, защото евентуално поради предизвестието хванали се на въдицата нямало.

Според майката нейната щерка се пробва да продаде жилището, в който има право на пожизнено прилагане. Двете са в неприятни връзки от години и неотдавна Дима Димова е подала тъжба в прокуратурата против Мария Делова.

“Никога не съм я учила да лъже, да мами или да се заканва и заплашва някого”, споделя Димова.

48-годишната Мария Славкова-Делова е приключила право в ПУ “Паисий Хилендарски”, само че е била вписана в Адвокатската гилдия в София. Съдружникът Крум Стоянов е регистриран като неин асистент също там. Адвокатските права са отнети на 26 юли 2019 година, откакто тя беше арестувана на 15 май.

Мария Делова и Крум Стоянов също са пострадали от машинация. През 2019 година тя подава сигнал против лихваря Владимир Петров, който давал заеми и взимал като залог нотариални актове на парцели и документи за благосъстоятелност на коли, оповестява 24 часа.

Така прибрал мерцедеса на Стоянов, откакто длъжникът не съумял да върне в точния момент взетата сума. Схемата, за която Делова и Стоянов бяха наказани преди дни, е работила през 2017 и 2018 година

Двамата пускали разгласи в интернет, че подсигуряват преференциална покупка на жилища, продавани от частни правосъдни реализатори, тъй като притежателите не плащали ипотечните заеми.
Другият вид бил Делова и Стоянов да се показват за пълномощници на банки, които също имали необслужвани заеми за жилища.

Кандидатите се срещали с юрист Делова и тя им обяснявала, че ще приготви документите за присъединяване в търга. Тя и Стоянов обещавали, че индивидът ще завоюва претенции апартамент, тъй като са близки със правосъдния реализатор или с управлението на банка. Взимали за услугата сред 1200 и 5000 лева

Реални продажби не били осъществени и когато клиентите отишли да си търсят даденото капаро, се оказало, че Делова и Стоянов разполагат с декларация, че парите са върнати.

Според обвиняването въпросните заявления били давани на клиентите за автограф наред с другите документи при оформянето на първичния контракт и излъганите парафирали, без да прочетат всеки лист.

В хода на делото Делова твърдеше, че в действителност е взимала пари за юридическите си услуги като % от бъдещите покупко-продажби. Съдът обаче призна и нея, и Стоянов за отговорни.

“Категорично ще апелирам присъдата на Крум Стоянов, нито един от ощетените няма искания към него”, съобщи адвокатката му Деница Чингарова. Неговото наказване е 6 години затвор, тъй като е осъждан неведнъж и преди.

Мария Делова настояваше делото да се гледа при закрити врата и публицистите да не бъдат в залата, само че правосъдният състав не се съгласи, тъй като процесът е обществен.
По това дело Мария Делова отхвърля обвиняванията, само че предходната присъда от 6 месеца условно с 3 години изпитателен период е реализирана след признание на виновността.

През лятото на 2012 година с нея се свързал българин, живеещ от години в Съединени американски щати. Заедно със свои родственици той водил административно дело, по което поел всички разходи от 23 717 лева После си изискал парите от околните, само че след отхвърли им да платят и той решил да си търси дължимото по правосъден ред. Платил на Делова хонорар от 1030 лева и се прибрал в Съединени американски щати.

При последвалата преписка тя го уверила, че е внесла в районния съд исковата молба и му показала банкова сметка, на която да преведе държавната такса от близо 3000 лева

Човекът го направил, като в действителност изпратил парите в сметката на Делова, и почнал да се интересува какво става с процеса. Тя обаче увъртала и при започване на 2013 година той наел различен юрист. Така научил, че в действителност заведено дело няма и адвокатката му е злоупотребила с парите.

По това дело Мария Славкова-Делова е наказана да върне сумата на клиента си и да заплати хонорара на юриста му от 500 лева

След като била 3 години в ареста, районният съд в Пловдив промени мярката за неотклонение на парична гаранция от 5000 лева Когато изтече срокът за обжалване и ги заплати, тя ще излезе на независимост. Крум Стоянов е със същата парична гаранция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР