Не сме в ситуация да избираме добрия вариант. Ние сме

...
Не сме в ситуация да избираме добрия вариант. Ние сме
Коментари Харесай

Тома Биков: Ако бъде продължена политиката на Асен Василев, ще се стигне до заем от МВФ и до невъзможност на държавата да изпълнява задълженията си

„ Не сме в обстановка да избираме положителния вид. Ние сме в обстановка да избираме вероятния вид. Възможният вид за идващото Народно заседание е да се избере постоянно държавно управление, което да бъде непартийно. Ние нямаме проблем с липса на държавно управление – държавно управление имаме и сега. Имаме проблем с това, че нямаме Народно заседание. За да има парламент, е нужно постоянно държавно управление. Всички политически сили биха могли да осъществят този механически акт за избиране на кабинет – несъмнено, с избрани условия. След което това постоянно държавно управление да търси поддръжка за всеки собствен план ”. Това съобщи Тома Биков – претендент за народен представител от ГЕРБ-СДС, в студиото на „ Денят онлайн “ по NOVA NEWS във връзка идните избори.

По думите му такова държавно управление може да бъде наречено антикризисно. „ Това е рискова формула, само че сме стигнали до там, че да нямаме доста потребни ходове ”, счита Биков. Всички проблеми, съгласно него, идват от политическата рецесия и неналичието на вдишване на политическа отговорност за последните две години.

„ Беше погубен един от консенсусите – фискалната политика ”, сподели Биков.

Относно финансовата политика и вчерашната информация, че страната може да банкрутира, Биков сподели: „ Ако бъде продължена политиката на Асен Василев, ще се стигне до заем от МВФ и до неспособност на страната да извършва отговорностите си беше коментарът през вчерашния ден на финансовия министър Росица Велкова ”.

По думите му сме не запомнили за МВФ – „ имаше Ан Макгърк, имаше задача, имаше избавителни заеми, имаше банкрут на българската страна и то – втори, първият бе 1989-90-та година. Забравихме тези неща, тъй като в България бе образуван консенсус след 1997 година, който поддържаше бюджетна дисциплинираност. Той понижи външния дълг и даде опция на страната да се кредитира доста на ниска цена, да усили позицията си на интернационалните пазари и България имаше самочувствие ”.

Биков напомни първото изявление на Асен Василев, съгласно който протичащото се през последните 25 години било неточност. Според претендентът на ГЕРБ-СДС за последните две години България е изгубила финансовата си самостоятелност.

„ Към момента има 12 милиарда лв. във фискалния запас. Февруари имало 16, в този момент има 12, а като дойдат погашенията към външния дълг, след няколко дни ще има 10 милиарда лв.. За два месеца сме изхарчили 6 милиарда лв. ”, изясни Биков и напомни вота на съмнение към кабинета на Кирил Петков за неуспех във финансовата политика на страната.

Според него приемането на бюджет в предизборна конюнктура крие опасности. „ Аз нямам вяра, че в предизборна конюнктура ще приемем по-добри бюджети от тези, които приехме предишното лято и лятото на 2021 година Рискуваме да задълбочим тази обстановка и да доведем до финансов провал ”, сподели Биков.

Той назова депрофесионализиране на чиновниците в Националната организация по приходите (НАП) и в Министерството на финансите, както и на държавната администрация.

Той посочи годишнината от ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър Владислав Горанов и на пиара Севделина Арнаудова. Впоследствие арестите им бяха оповестени за противозаконни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР