Не сме в състояние да си свържем историята, да съберем

...
Не сме в състояние да си свържем историята, да съберем
Коментари Харесай

Тома Биков пред ФАКТИ: Революцията от 89 г. е по-скоро продължение на тази от 44 г.

Не сме в положение да си свържем историята, да съберем другите гледни точки на историческия си роман, който е доста накъсан. Така стимулира решението си да напише " Българските революции 1878-1944-1989 година " в студиото на ФАКТИ политологът и народен представител от ГЕРБ Тома Биков.

" Една от тезите ми е, че България е част от византийското цивилизационно пространство. Абсолютен факт е, че писмеността, която е в основата на нашата еднаквост е артикул на това пространство, на Св. св. Кирил и Методий, към които в България има неоспорим фетиш ", сподели той.

" Трябва да дефинираме какво е гражданска война, тъй като доста постоянно назовават по този начин всеки митинг, протест или неустойчивост. Революция значи да има разпад на политическия, икономическия, обществения, ценностния ред и всичко това да стане по едно и също време. Такъв разпад има и през 1878 г,, и през 1944 и през 1989 година И в трите случая това се случва заради смяна на интернационалния ред ", съобщи Биков.

" Революцията от '89 година е по-скоро продължение на тази от '44 година, в сравнение с връщане към интервала отпреди '44. То не е и реституция, освен, тъй като е невероятно към този момент да се върне монархията, а и заради редица сходства сред демократичната народна власт и социализма. Най-успешна е последната гражданска война, тъй като се случи по по-естествен път. Попитаме ли обаче реализира ли България националния си блян, заложен преди 200 година, то те не са сполучливи. Той беше териториален блян, присъединение на цялото българско културно пространство към българската страна ", сподели политологът.

" Вярвам, че България може и би трябвало да има общ народен план. Не считам, че националната еднаквост може да бъде заменена с идеологическа еднаквост, както настояват някои демократични мислители. Пред нас има повече културни, в сравнение с идеологически провокации. Ние се намираме в географската външна страна на Западната цивилизация, която е в конфликти и взаимоотношение с ислямската страна от една страна и с съветската от друга. Ние сме в центъра на този периметър, където тези три цивилизационни пространства се сблъскват и това е задоволително огромно предизвикателство, с цел да организираме към него общ народен план, който може да бъде обвързван и с нашето оцеляване като общество и като част от западната цивилизация.

Моето мнение е, че ние не можем сами да изпълним в цялост този план. Вече са построени идентичностите на тези 4 православни страни в нашия район - Гърция, България, Румъния и Сърбия. Крайно време е да стартира едно доста по-силно взаимоотношение сред тях, което в следствие да увлече и по-малките православни страни. В рамките на Европейски Съюз огромна част от тези страни или са интегрирани, или това следва. Това на практика е едно възобновяване на остарялото и угаснало към този момент византийско културно пространство. Това е едно православие, което е друго от съветското и въобще цивилизационна настройка, която е достоверна и доста близка за тези 4 страни. Ако това се случи, бихме могли съответно да реагираме на провокациите, които идват от юг и на тези, които ще идват от север ", разяснява политологът.

" Бихме могли да изградим доста забавно външнополитическо позициониране, а от него зависи вътрешния ни живот. Народно събрание може би е една от постройките, от които да пристигна това позициониране, само че като приказвам за идея, не става дума за такава, която едно или друго ръководещо болшинство да построи. Такъв вид идея би трябвало да бъдат положени в публичен консенсус. Затова и написах тази книга, с цел да допринеса по някакъв метод за разбирането от кое място идваме, кои сме и да има опция за спор накъде желаеме да отидем и какви желаеме да бъдем. Много е значимо да бъдем индивид в интернационалните връзки, доста постоянно сме в ролята на обект. Върху нас те единствено влияят, без да сме в положение да участваме интензивно ", сподели той.

Целия диалог с Тома Биков гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР