Не сме сигурни, че във всички случаи средствата се използват

...
Не сме сигурни, че във всички случаи средствата се използват
Коментари Харесай

Бисер Петков: Има злоупотреби със средства за медицински изделия

Не сме сигурни, че във всички случаи средствата се употребяват по предопределение. Агенцията по обществено подкрепяне води каузи към недобросъвестни получатели на средства за медицински произведения. Това съобщи общественият министър Бисер Петков в ефира на БТВ във връзка разкритията, че един слухов уред коства 146 лева за компанията, която го купува, а по-късно се продава за 406 лева

Той добави, че е обществена загадка, че има злоупотреби със средства.

"Това е основанието да се понижи целевата помощ за това произведение. Намалени са пределните размери на антидекопитални дюшеци, възглавници, смесен стол – те се употребяват всеобщо и от време на време не са потребности, там има най значително разминаване сред оповестените цени. Но има позиции, по които бюджетът е повишен - за кръвни епитези, перуки, цифрови слухови апарати ", добави Петков.

Той посочи, че описът с произведения не е обновен от 90-те години на предишния век. Сега обаче са добавени три нови позиции: детски инвалидни колички, детски рингови инвалидни колички и вертикализатори. Целта на министерството е годишно да се вършат актуализации и да се прибавят по-модери произведения.

Според обществения министър има всички индикации, че в бранша се вършат схеми на изпизване на произведения, без да има потребност - те стартират от лекарските комисии. Контролът обаче се ускорява с измененията, които влезнаха в действие от 1 юли - създава се координационен механизъм сред НЗОК, Министерство на здравоопазването и това на труда и обществената политика. Другите промени са за по-добро целенасочване на целевите помощи за покупка на помощни уреди за хората с увреждания.

"Държавата отделя над 52 млн. годишно за погашение на тези помощи. Другото е облекчение на административната процедура за тези хора. Променя се метода на разпределяне и погашение на тази помощ – в случай че тя до момента се получаваше непосредствено от правоимащите лица като парични средства, в този момент се насочва към доставчиците на медински произведения, по този начин ще отпадне визитата в дирекция Социално подкрепяне ", изясни Бисер Петков.

Той разяснява и импортирания в Народното събрание законопроект за персоналната помощ от омбудсмана Мая Манолова. Според Петков с него не се вземат решение стабилно и сложно проблемите. "Ние продължаваме работата по два законопроекта – за хората с увреждания и за обществените услуги. Манолова откликна на настояванията на майките на деца с увреждания, пътят на омбудсмана до Народното събрание е по-кратък в сравнение с едно министерство. С нея работим дружно в работните групи. Сметката от 100 млн. лева, която тя направи, е много условна ", съобщи министърът.

Той посочи, че оставката му е подадена при министър председателят от 11 юни, с него имали естествена връзка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР