Не сме създали енергиен хаос. Добре се вижда, че въпреки

...
Не сме създали енергиен хаос. Добре се вижда, че въпреки
Коментари Харесай

Радослав Рибарски: Кабинентът оставя подсигурени доставки на газ, не сме създали хаос

Не сме основали енергиен безпорядък. Добре се вижда, че макар множеството рецесии и усложнената обстановка, изключително в енергийния бранш, държавното управление съумя да обезпечи доставки на природен газ, откриха се решения и за електрическата сила и за бита, и за бизнеса, въпреки да са под формата на обезщетения.
Това сподели в студиото на “Още от деня” депутатът от “Продължаваме промяната” Радослав Рибарски - ръководител на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Решен беше е казусът с КЕВР, добави той.

“Решението на Конституционния съд трябваше да влезе в действие и в първия вероятен миг ние ние свикахме комисия, която взе решение, което след това беше утвърдено и в зала”, акцентира Рибарски.

Според него процедурата по желание на ръководител на КЕВР е била извършена според Правилника на организация и активност на Народното събрание, само че разискването в съдружния експертен съвет е забавило процеса с една седмица, което пък е довело до застъпване с признатите промени в Закона за енергетиката, засягащи КЕВР.

По думите му доста незнайни към доставките на природен газ идват от газовата рецесия в цяла Европа - на европейските пазари цените безусловно порастват всекидневно, тъй като газ няма и борба е за количества, а не толкоз за цени, разясни Рибарски и добави:

“Кабинетът действително оставя подсигурени доставки, за които служебният кабинет би трябвало да реши дали ще продължат по контрактувания график или ще се търсят други възможности.”

Той съобщи, че “Булгаргаз” към момента търси метод на заплащане за съветски газ, който да е съгласуван с европейските наказания.

“Преговорите значат и от двете страни да има компромис. Това, което разбираме е, че няма действителен диалог с “Газпром” и те просто упорстват “Булгаргаз” да одобри това едностранно искане за заплащане в рубли”, разясни депутатът от “Продължаваме промяната”.

Според него причина за фактическия банкрут на “Булгаргаз” за последните 6 месеца са големите отговорности на “Топлофикация София” към компанията.

“Ако “Топлофикация София” се издължи, “Булгаргаз” няма да е в това състояние”, означи той.

Какво още сподели Радослав Рибарски вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР