Не сме съгласни да има два отделни съдебни съвета -

...
Не сме съгласни да има два отделни съдебни съвета -
Коментари Харесай

От Камарата на следователите в България не са съгласни да има два отделни съдебни съвета

Не сме съгласни да има два обособени правосъдни съвета - на съдии и на прокурори, сподели ръководителят на Камарата на следователите в България (КСБ) Петко Петков по време на полемиката " Промените в Конституцията във връзка с правосъдната власт – сред вероятното и нужното ", която се организира в Централния боен клуб.

Ако приказваме за два обособени съвета, кое ще е общото сред тях, попита той. От камарата имат забележки и за метода, по който ще се сформира прокурорската част, в случай че в нея ще има повече хора, назначени от Народното събрание. Тогава този орган ще назначава прокурори и следователи с болшинството на Народното събрание. От камарата не са съгласни с метода, по който се предлага назначението на ръководителите на висшите съдилища и на основния прокурор, предава Българска телеграфна агенция.

Може да се намерения за това дали представителите на други специалности би трябвало да спрат активността си. Така може да се окаже да вземем за пример, че юрист може да продължи да работи и като юрист, а прокурор няма да може да е прокурор, до момента в който е член на Висшия правосъден съвет (ВСС), сподели Петков.

Според него се преувеличава тежестта на надзора на правда от страна на основния прокурор. Камарата поддържа и концепцията за самостоятелна конституционна тъжба.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР