Не сме направили никакъв завой към Москва, твърди служебният енергиен

...
Не сме направили никакъв завой към Москва, твърди служебният енергиен
Коментари Харесай

Росен Христов: Русия е решила „Газпром“ да не работи с нас

Не сме създали никакъв завой към Москва, твърди служебният енергиен министър

Служебното държавно управление в София се пробва да възобнови договарянията с съветската компания „ Газпром “ за доставки на газ, само че в Москва е било взето решение да не се работи с българите. Това твърди служебният енергиен министър Росен Христов в изявление пред немската журналистка Ребека Щегман, предоставено на „ “.
„ Има решение в Русия " Газпром " да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не. Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. При избрани условия и това са изискванията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва “, изяснява Христов. И добавя, че „ не би трябвало да компенсираме или да вършим политически ход, с който да угодим на " Газпром " и да го създадем по-щастлив и отстъпчив “.

Според него кабинетът „ Петков “ е реагирал „ доста прочувствено “ в връзките с Русия. Той твърди, че Газпром е „ вторият най-евтин снабдител на природен газ от тези, с които сме в връзка или преговаряме “. Христов признава, че най-евтиният газ идва от Азербайджан, само че добавя, че съветският газ е „ вид, който би трябвало да проучим “. „ Имам поради, че имаме контракт, който изтича в края на годината, имаме количества, които би трябвало да вземем - в случай че не вземем, има уговорка, която е вземи или заплати (take or pay). Така че евентуално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, би трябвало да мислим по удобен метод “, споделя министърът.
Той се пробва да омаловажи склонността на държавното управление да договаря с съветския енергиен колос. „ Не сме създали никакъв завой. Ние към този момент сме договорили този газ. Всичко, което ни би трябвало, е да вземем контрактувания газ. Не обсъждаме нови контракти. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличение на размерите “, декларира Христов.
По думите му, кабинетът възнамерява да разнообрази доставките с газ от Турция и Гърция, както и да обезпечи слотове, на които да се доставя полутечен газ от огромни компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell. „ Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим надалеч от Русия “, счита министърът.

За отхвърли на служебното държавно управление от 6-те танкера с американски полутечен газ, контрактуван от кабинета „ Петков “, Христов твърди, че „ цялата договорка беше замислена по доста неверен метод “ - първо е трябвало да бъдат непокътнати
слотове, а по-късно да се изиска оферта. И хвърля отговорността за неналичието на слотове на предходното държавно управление.
Той се обръща към немската журналистка с въпроса за какво Германия купува съветски газ, откакто „ би трябвало да е доста щастлива “, че Москва стопира доставките. „ Защо цялото ви държавно управление, бизнес, публицисти се оплакват, назовават Русия обезсърчителен снабдител и че не доставя обещания газ? Чувствате ли, че след трети септември няма да се възобновят доставките на газ? Защо тогава Германия купува съветски газ? Защо Франция купува съветски газ? Защо Гърция купува съветски газ? Много е елементарно да си черно-бял “, разсъждава Христов.
Според служебния министър на 1 октомври би трябвало да стартираме да получаваме газ през интерконектора с Гърция.
Енергийният специалист Васко Начев дефинира казаното от Христов в изявлението като несъответстващи. Той напомня, че още през цялото време на работа на служебния кабинет е било ясно нежеланието на руснаците да извършват контракта си с България, тъй като ние сме доста дребен пазар за тях. „ Шамарът е доста мощен и в този момент се чудят по какъв начин да излязат от ситуацията “, разяснява той за „ Сега “ обстановката, в която е попаднал служебният кабинет по проблема с доставките от „ Газпром “. Начев напомни своите прогнози, че руснаците няма въобще да се съгласят да доставят газ за България. Според него в последна сметка ще се пусне интерконекторът, тъй като кабинетът към този момент няма по какъв начин да оправдава опитите си да забавя още нещата. „ Целият звук към него от страна на краткотрайното държавно управление е да се подвига звук, служебните министри да регистрират активност и да притеглят вниманието върху себе си “, счита енергийният специалист.
Иван Хиновски от Българския енергиен и минен конгрес счита, че руснаците постъпват нелогично, като не ни доставят газ, тъй като по този начин губят доходи. По думите обаче страната ни няма да има проблем с доставките през зимата. На пазара има доста метан и дори цените на тържищата към този момент падат. „ Очаквам природният газ в Европа да продължава да поевтинява, тъй като има възходящо предложение “, предвижда той.
 
Източник: segabg.com
 
 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР