“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем

...
“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Конституционната реформа е наша кауза

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме желание да перем който и да било. Конституционната промяна е идея на “Да, България” и за нея ще приказваме с всички партии в парламента”. Това съобщи в изявление за Нова тв депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев. Той подсети, че парламентарната група на “Продължаваме смяната - Демократична България” се състои от 63-ма народни представители, а за изменение на конституцията са нужни 180.

“Ние сме си същите, които през 2013 година организирахме митинги пред хотел “Берлин” на Пеевски. Лично аз съм протестирал пред къщата на ул. “Каменица” в кв. Горна баня на Пеевски. Ние сме същите, които като цивилен деятели тогава казахме, че ни би трябвало самостоятелна правосъдна система. Ако някой си мисли, че като влезем в Народното събрание с 63-ма депутати, с цел да променим публичния контракт, ни чакат 73 девици с отворени прегръдки, както написа в Корана - не, там са опитни политици с по 20-30 години парламентарен стаж. Когато желаеме да променим конституцията и порочните практики, би трябвало да го създадем с всички”, сподели Мирчев.

Народният представител увери, че групировката му никога няма да отстъпи от уговорката, който е поела в предизборната си акция. И ще продължи да се бори за съставянето на парламентарна комисия за конституционни промени, която да създаде общ план за смяна на публичния контракт. Той подсети какъв брой мъчно е била прокарвана концепцията за тази комисия в предходните два Народното събрание и по тази причина въз основата на този опит в този момент предлагането е в нея да няма партийни водачи и ярки политически лица, а повече специалисти.

“Целта ни е да реализираме смяната. Ще се опитаме да намерим общата посока с Движение за права и свободи. Ако не успеем, ние ще се отдръпнем или ще внесем нашето предложение. Но не очаквайте непременно в случай че някой желае да бъде изпран, ние да предадем доверието на избирателите”, сподели Ивайло Мирчев.

“Ние не сме наивници - сега, в който не получим поддръжка, ще излезем пред хората на площада, ще ги погледнем в очите и ще им кажем - не се получи, направихме всичко допустимо, само че не се получи.”

На въпрос, дали основаването на парламентарна комисия за депутатските имунитети пък не цели закъснение гледането на имунитета на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, Мирчев отговори, че се следва практиката на Европейския парламент и даде образеца с имунитета на Елена Йончева. Необходимостта от комисия той обоснова и с това, че настояванията на депутатски имунитети от прокуратурата се усилват, а материалите единствено за Борисов все още са 600 страници. И увери, че “няма тактика за запазване на държавното управление посредством имунитетите, поискани от Гешев”. Той обаче счита, че основният прокурор не желае да свърши работа, а търси реваншизъм по отношение на тези, които са го избрали. “Тези, които избраха Гешев в този момент ще се пребият да го махнат. Да изберем нов Гешев със същите зависимости ли? Нашата цел е да няма нови гешевци”, сподели Мирчев.

Според народния представител ПП-ДБ ще упорстват за транспарантен и не партизански развой на попълване на регулаторите. “Досега беше по този начин - ти вземаш Комисия за защита на конкуренцията, ти - Съвет за електронни медии. Ние желаеме да създадем същински транспарантен процеса. Да, единствено 63-ма сме, не 121, само че сме задоволително сериозна маса. Трябва да има явен аршин за какво лицето Х ще оглави Комисия за защита на конкуренцията, например”, сподели Ивайло Мирчев. Според него при ръководството на ГЕРБ не е имало нито един работещ регулатор, като се изключи Сметната палата, в случай че я приемем също за подобен орган. А ПП-ДБ са си научили урока от своето ръководство, когато не са съумели да изберат нов шеф на Българска народна банка.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР