Не сме изнасяли оръжие за Украйна, изнасяли сме за над

...
Не сме изнасяли оръжие за Украйна, изнасяли сме за над
Коментари Харесай

България не е изнасяла оръжие за Украйна

" Не сме изнасяли оръжие за Украйна, изнасяли сме за над 60 други страни. Продължавам да настоявам, че нито един патрон не сме изнесли за Украйна ", съобщи Корнелия Нинова пред публицисти по оповестена информация на немския вестник " Ди Велт ", че страната ни е изнасяла муниции и гориво още от началото на войната, само че посредством медиатори.
" Ние изнасяме от десетки години оръжие за над 60 страни и получаваме документ за това. Така те стават негови притежатели и какво се случва с него по-късно, не знам ", разясни Нинова.
По-рано депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Иван Ченчев съобщи пред медии  в Народно събрание, че няма нито един изнесен патрон за Украйна. " Имаше парламентарен надзор. В Народното събрание беше служебният министър на стопанската система Никола Стоянов, който  удостовери, че България не е изнасяла на оръжие. Това са обстоятелствата ", разяснява той
Директен експорт за Украйна е нямало, съобщи и съпредседателят на " Продължаваме Промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков на брифинг. " Нашите сътрудници от Полша и Румъния, от Щатите и Англия са купували оръжието на българската промишленост. Да, част от това оръжие е отивало в украинската войска, само че това не е, тъй като България е изнасяла, а е тъй като нашите сътрудници са внасяли в Украйна ", акцентира Петков.
Асен Василев посочи, че е спазено предходното решение на Народно събрание за военнотехническата помощ до буквата да няма пряк експорт от България за Украйна. " Страната ни е изнасяла през частни компании дизел. Няма държавна стратегия за това. Това са частни контрагенти към частни контрагенти ", посочи той.
" Когато става въпрос за бизнес, за производството на българската оръжейна промишленост, обикновено е те да търсят пазари и да осъществят своята продукция. Включително и когато има война и тези пазари са по-бързо оборотни ", разясни водачът на " Български напредък " и някогашен министър на защитата Стефан Янев.

страницата приготви Юлия КУЛИНСКА
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР