Не сме имали никакво колебание по отношение на министър-председателя Гълъб

...
Не сме имали никакво колебание по отношение на министър-председателя Гълъб
Коментари Харесай

Илияна Йотова: И за секунда не е ставало дума да се прави политически проект

" Не сме имали никакво съмнение във връзка с министър-председателя Гълъб Донев. "

Това каза в неделя в „ Денят стартира с Георги Любенов “ на Българска национална телевизия вицепрезидентката Илияна Йотова.

Повод за коментара ѝ са появилите се в общественото пространство изказвания, че се разискват две имена за премиерския пост в идващия длъжностен кабинет. Вчера пред „ Дарик радио “ президентът Румен Радев сподели, че Гълъб Донев ще остане министър-председател в идващото служебно държавно управление.

" През цялото време ние спазвахме главния закон на България. Вината не е на президентската институция, че политическите партии не съумяха да създадат държавно управление. Това, което ние се опитахме да създадем, бе да върнем стабилността в страната, да преведем България и българските жители през доста тежки спешни месеци, да осигурим релативно успокоение, да се опитаме да създадем по този начин, че да се пречупи кривата на инфлацията ", повтори и сега Йотова добре познати тези в коментар на рецензии, че президентската институция стартира да концентрира власт. 

" Служебният кабинет няма управническа стратегия. Единствените му задания са изборите, които бяха извършени по най-хубавия метод, и да обезпечи оптималната сигурност на жителите, добави вицепрезидентът.

По думите ѝ във всеки един миг този длъжностен кабинет можел да е в предишното.

" Тази среща, която се състоя в петък сред водачите на Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “ - можеха да създадат по този начин, че този длъжностен кабинет към този момент да е в историята ", добави тя. 

Според нея инициираната от Корнелия Нинова среща в петък за опцията за сформиране на държавно управление с третия мандат не била ридерска среща (както беше обявена).

" Това не беше, първо, лидерска среща, второ, моят опит сочи, че за да има една лидерска среща триумф, има доста огромен предварителен интервал. Тук се получи тъкмо противоположното, при ясното единодушие, че госпожа Нинова ще получи отвод. Или може би от Българска социалистическа партия са били заблудени, че някоя от огромните партии ще ги поддържа ", продължи вицепрезидентката с анализите.

Йотова отхвърли да назове или допусна съответна дата, на която ще са следващите предварителни парламентарни избори, президентът щял да  " вземе доста осведомено решение ". 

На въпрос дали ще има нов политически план, инспириран от президентската институция, Илияна Йотова сподели, че явно има кръгове в България, които се опасяват от високия рейтинг на президентската институция и „ бягат като демон от тамян “ от мисълта, че един ден той може би ще реши да направи политически план.

" За секунда, в нашите диалози, през всички тези години, не е ставало дума да се прави политически план. Изпълняваме нашата роля във връзка с пълномощията, които ни е дала Конституцията. Единствената ни насочна точка са ползите на хората и по тази причина получаваме тяхното утвърждения (което стартира като наклонност да върви надолу съгласно социологическите проучвания - бел. ред), твърди още тя. 

Тя разяснява и тематиката " Българска социалистическа партия ".

" Няма напрежение сред нас и българските социалисти. През цялото време усещаме тяхната поддръжка. Има разделяне сред нас и управлението. Колко значимо е човек да държи на думата си. През всичките тези 6 години ние не сме разочаровали българските социалисти ", разгласи Йотова.

Тя съобщи, че е оптимист за идващото държавно управление.

" Не съм от хората, които считат, че след нови избори ще е същото. Никога не е същото. След идващите избори няма да е същата обстановка. Аз съм оптимист за идващото държавно управление ", сподели още вицепрезидентката на Радев.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР