Не сме доволни, защото това можеше да стане още вчера.

...
Не сме доволни, защото това можеше да стане още вчера.
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин, БСП: Ние сме против замесването на България във военния конфликт

„ Не сме удовлетворени, тъй като това можеше да стане още през вчерашния ден. И тогава щяха да се спестят доста спекулации, тъй като името на България беше неведнъж споменавано и замесвано, а това единствено по себе си основава опасности. Нека оттук насетне, дали този министър председател или идващият, да не чака 24 и повече часа, а да се реагира незабавно. Създава се усещането, че България е помогнала това да се случи. И по тази причина трябваше да има незабавна реакция. Защото ние имаме терзания при тази усложняваща се среда. Не единствено в Украйна, а изобщо усложняващата се интернационална конюнктура. “ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.
„ Това сътвори съществени полемики вътре в България от едните, които споделиха, че би трябвало да оказваме помощ на Украйна, което е неуместно единствено по себе си, както и противоположното, че в този момент преднамерено се замесва България за да се вкара НАТО в спор. Не бива да позволяваме по този метод българското общество да бъде разделяно. Това е нашата най-голяма уязвимост в сходна обстановка. Това от време на време е и тест за нас по какъв начин ще реагираме на сходни неща. Ние политиците би трябвало на първо място да се опитаме по тези тематики да имаме доста деликатно отношение, да реагираме бързо и единно. Ако ние продължаваме да приказваме за война и никой не приказва за мир, дипломатически и политически решения – ще виждаме това, което се случва в този момент. Защото всичките тези, които пращаха оръжия, желая да видя какво ще пратят в този момент, с цел да възстановят електроцентралите на Украйна примерно. Как ще създадат по този начин, че хората да не стоят на студено в Украйна и да имат вода “, добави той във връзка с настоящата външнополитическа конюнктура за спора в Украйна.
Според Вигенин позицията на Българска социалистическа партия за невмешателство във военния спор среща поддръжката на по-голямата част от българското общество. „ Даването на оръжия е въвличане и ние досега успяхме да се опазим от това. В България всички изследвания демонстрират, че обществото е срещу това да се случва. Потенциалните вреди са извънредно високи. Затова ние настояваме България да се въздържа от сходни дейности “, заключи зам.-председателят на левицата.
От направените към днешна дата поръчки Вигенин не вижда опция за сформиране на държавно управление. „ Все отново Конституцията е планувала задоволително стъпки, с цел да може да има някакво обединяване на политическите сили. Ние по принцип не одобряваме в такава комплицирана обстановка партийните водачи и партиите да се скрият зад специалисти. В същото време е значимо да има държавно управление подкрепено от парламент, тъй като доста значими решения има да се взимат. Ако Народното събрание няма небосвод, в който да ги вземе – това слага под риск страната “, разяснява социалистът за идните договаряния.
„ Ние не бихме взели участие в държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Оттам нататък ще водим диалози, само че не по метода, по който ги предлага ГЕРБ. Тъй като тази работна група, която е с присъединяване на хора като Плевнелиев и Паси – тя явно е ориентирана към някой различен. Ще сложим нашите визии за това какво би трябвало да свърши такова държавно управление безусловно от първия ден и в първите 100 дни. Основните политики - опазване на здравето, обучение, икономическа политика, обществени цели, които си слагаме. Ако се води подобен по-сериозен диалог с втори или трети мандат – ние ще участваме в тези диалози “, уточни той за позицията на социалистическата партия, която е твърдо срещу коалиция с ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “.
„ Имахме Национален съвет и той взе своите решения, следва ни Конгрес. Въпросът за водача би трябвало да бъде оставен леко настрана “, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.> > >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР